if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vaskrsna poruka paroha zeničkog Marka Maleša

Zenički paroh Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, Marko Maleš uputio je prigodnu poruku svim vjernicima pravoslavne vjerosipovijesti povodm najvećeg kršćanskog blagdana Vaskrsa.

Poruku prenosimo u cijelosti

“Evo dana koji stvori Gospod radujmo se i veselimo njemu”; riječi su starozavjetnog proroka Davida predviđajući Hristovo Vaskrsenje i pobjedu nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, to je kako kaže crkveni pjesnik praznik nad praznicim i slavlje nad slavljima. Dan pobjede života nad smrću, dan pobjede istine nad laži, dan pobjede Hristove nad silama Ada. Najdublja čežnja čovjekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom.

No, istinska sloboda čovjekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti – svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili prosto privid slobode. Sila, pak, Hristovog Vaskrsenja jeste upravo kvasac jedine istinske slobode, kao kvasac i zalog besmrtnosti i vječnog života. Tom silom i božanskom svjetlošću se objedinjuje Bog i čovjek, obasjava nebo i zemlja, anđeli i ljudi, vrijeme i vječnost. Svjetlošću Vaskrslog Hrista i Ljubavlju Božjom, prožeti i zagrljeni, postaju jedno u Hristu Vaskrslome preci i potomci, sva ljudska pokoljenja, i sva tvorevina sabrana u Crkvi kao Njegovom Bogočovječanskom tijelu. Ono što je bitno naglasiti u vezi ovog praznika je to da Hristos svojim stradanjem i Vaskrsenjem iskupljuje cjeli čovječiji rod.

Hristos je pobjedio smrt, ali ne bez prolaska kroz nju, pobjedio ju je Svojom smrću. Naša stradanja učinio je Svojim, a Svoje Vaskrsenje našim Vaskrsenjem. Svojim Vaskrsenjem je pobjedio i našu smrt što je na ikoni Vaskrsenja predstavljeno podizanjem iz mrtvih naših praroditelja Adama i Eve. Vaskrsenje Hristovo je početak novog vječnog života ovdje na zemlji i obnova svekolike tvari. Zbog toga hrišćani neprestano proslavljaju Vaskrsenje, naročito na Evharistiji, kada se Crkva projavljuje kao vaskrslo Tjelo Hristovo. U danima kada proslavljamo Vaskrsenje Hristovo sjećamo se molitveno svih onih ljudi koji su u nevolji koje su ratna dejstva otjerala daleko od svojih domova, te se molimo za njihovo spasenje i da njihova muka i progon prođu što prije.

Sve pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje pozdravljam radosnim Hrišćanskim pozdravom pobjede nad smrću: Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse

протојереј Марко Малеш – старјешина зеничког храма

0%