if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sanacija i rekonstrukcija vanjske ovojnice – ravnog krova Sportske dvorane Novi Travnik

Sportska dvorana u Novom Travniku izgrađena je u razdoblju od 1982. do 1984. godine na način da zadovoljava norme i ima sve prateće sadržaje koje jedna sportska dvorana treba da ima. Međutim, tijekom vremena ovaj izuzetno važan javni objekt pretrpio je brojna i ozbiljna oštećenja što je značajno smanjilo njegovu funkcionalnost.

Godinama su stanje Sportske dvorane karakterizirali dotrajalost, oštećenja i potreba za sanacijom i rekonstrukcijom. Naročito je kritična situacija bila s ravnim krovom koji je, zbog značajnih oštećenja i dugogodišnjeg prodora vlage, bitno ugrožavao svojstva samog objekta.

Nastojeći sustavno i dugoročno rješavati problem Općina Novi Travnik izvršila je nabavu projektne dokumentacije za sanaciju i rekonstrukciju i elaborata o energijskom auditu objekta Sportske dvorane, nakon čega je uslijedilo izdavanje potrebnih suglasnosti i dozvola.

Sukladno mogućnostima zatvaranja financijske konstrukcije započela je implementacija projekta sanacije i rekonstrukcije ravnog krova u dvije faze. Prva faza odnosila se na: sanaciju i rekonstrukciju krovne plohe površine 2100 m², ugrađivanje novih svjetlosnih kupola, ugrađivanje novih slivnika i vertikala, te gromobranske instalacije. Radovi su se izvodili u razdoblju veljača-srpanj 2022. godine.

U drugoj fazi implementacije projekta, koja je trajala od prosinca 2022. god. do travnja 2023. god., izvedeni su radovi na zamjeni spuštenog stropa pri čemu je ugrađena izolacija od kamene mineralne vune i parna brana od sintetičke membrane.

U realizaciju projekta uloženo je 641.580,00 KM, od čega je iz Proračuna Općine Novi Travnik financirano 76,6%, dok je sufinanciranje Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kroz aplikacije Općine, iznosilo 23,4% ukupne vrijednosti projekta.

Rezultat projekta je saniran i rekonstruiran ravni krov kojemu su svi postojeći slojevi zamijenjeni novim slojevima boljih karakteristika. Na taj način ostvaren je cilj projekta, a to je značajno poboljšanje toplinskih i pojavnih svojstava ravnog krova Sportske dvorane. Unaprijeđena je energijska efikasnost javnog objekta i stvorene pretpostavke za poduzimanje drugih neophodnih mjera u cilju postizanja uštede energije.

Za sportaše, učenike i rekreativce unaprijeđeni su uvjeti za bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Teško je izmjeriti nefinancijske učinke projekta u kontekstu pozitivnog utjecaja na društvenu zajednicu i unaprjeđenje uvjeta života stanovnika Novog Travnika.

0%