play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Vozači s vozačkom dozvolom iz BiH ne mogu voziti u ovim europskim zemljama

Vozačke dozvole Bosne i Hercegovine nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, na Cipru, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj, informacija je Ministarstva komunikacija i prometa u Vijeću ministara.

Iz Ministarstva navode da je Predsjedništvo BiH 17. svibnja prošle godine donijelo odluku o prihvaćanju sporazuma između BiH i Španjolske o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, te da je na osnovu toga ovo ministarstvo uputilo drugoj strani poziv za organizaciju potpisivanja sporazuma, na koji se čeka odgovor.

Još 2013. godine pokrenuta je inicijativa za zaključivanje sporazuma s Albanijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i bili su zakazani pregovori za usuglašavanje njegovog teksta, ali ih je albanska strana otkazala neposredno prije dogovorenog termina sastanka.

Usuglašavanje sporazuma s Italijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola traje od 2012. godine, ali do sada nije došlo do njega, napomenuli su iz Ministarstva.

Ministarstvo komunikacija i prometa u Vijeću ministara navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola s Grčkom, Ciprom, Maltom, Nizozemskom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom, a usuglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane.

Što se tiče Slovenije, iz ove zemlje ističu da slijede preporuke Europske komisije koja je osnovala radnu grupu koja je sačinila spisak zemalja koje nisu članice EU za koje se preporučuje zamjena vozačkih dozvola za određene kategorije, ali BiH i još neke zemlje nisu na tom spisku, jer, kako je navedeno, nije bilo moguće pouzdano provjeriti ispunjenje zajedničkih dogovorenih kriterijima.

Ministarstvo infrastrukture Slovenije obavijestilo je Ministarstvo komunikacija i prometa u Vijeću ministara da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti samo u slučaju da osoba iz BiH u Sloveniji ima uobičajeno prebivalište i na osnovu dozvole za boravak duže od godine, a da se u drugim uvjetima može koristiti vozačka dozvola iz BiH.

0%