play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U BiH trenutno ima oko 5000 oboljelih od Parkinsonove bolesti

Svake godine 11. travanj se u svijetu obilježava kao Dan Parkinsonove bolesti (Parkinson Day) s ciljem podizanja svijesti o prevenciji, simptomima i liječenju ove teške neurološke bolesti. U svijetu incidenca Parkinsonove bolesti je više od 10 milijuna oboljelih i druga je najčešća neurodegenerativna bolest poslije Alzheimera. Procjena je da u Bosni i Hercegovini ima oko 5.000 oboljelih.

Dr. Amel Amidžić, specijalista neurologije, subspecijalizant intenzivne neurologije u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” ističe da bolest nastaje zbog neurodegeneracije negrostrijatnog kompleksa neurona koji proizvode neurotransmiter dopamin.

Simptomi bolesti se dijele na nemotorne, kao sto su depresija i kognitivne tegobe te na motorne kao sto su tremor, ukočenost, usporenost pokreta, kretanje sa sitnim koracima te vrtoglavica i nestabilnost. Ponekad prvi simptom bolesti bude vrtoglavica i nestabilnost, a bolest se razvija u šest kliničkih faza. 

Ranim prepoznavanjem simptoma bolesti može se započeti sa liječenjem, te dobrim odgovorom na antiparkinsonike. Bolest se može držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje.

U uznapredovanoj bolesti koristi se DBS, duboka moždana stimulacija uz neurostimulatore novije generacije koji daju odlične rezultate i kontrolu motornih i nemotornih simptoma bolesti čak i u starijoj dobi. Najveći broj implantiranih neurostimulatora u svijetu uradio je poznati turski neurohirurg prof. dr. Ali Zirh, koji radi u Institutu “Parmer” u Istanbulu. Nažalost, u BiH je još uvijek nedostupna ova terapija, ističe dr. Amidžić.

U tretmanu bolesti neophodan je timski pristup koji podrazumijeva neurologa, psihijatra, fizijatra i neuropsihologa. U svrhu prevencije Parkinsonove bolesti preporučuje se zdrav životni stil koji podrazumijeva uporabu organski uzgojene hrane, bez pesticida i herbicida, unošenjem dovoljne količine omega 3 kiselina, vitamina D te fizička aktivnost, priopćeno je iz Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

0%