play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Tijekom 2022. godine na bh. cestama poginule 222 osobe

Tijekom 2022. godine na bh. cestama dogodilo se ukupno 31.321 prometna nesreća. Život su izgubile 222 osobe, 1.554 lica su zadobile teže tjelesne ozljede. U prosjeku svaki dan se događalo više od 85 prometnih nesreća.

Silma Muminović iz BIHAMK-a je prezentirala detaljne statističke podatke i navela gdje se desilo povećanje.

“Povećanje se desilo na području FBiH, dok je u RS primjetno znatno smanjenje prometnih nesreća dok je u Brčkom broj ostao isti”, navela je Muminović.

Diplomirani inženjer prometa Milija Radović iz Agencije za sigurnost prometa RS istaknuo je poražavajući podatak o broju mladih kojih stradaju ali i uzrokuju prometne nesreće.

“Prošle godine u RS je stradalo sedam osoba starosti od 18-20 godina i 21 osoba od 21-30 godina. Mislim da je slična situacija i u Federaciji BiH. Ginu nam mladi. Kada pogledamo podatke koja to dobna skupina prouzrokuje najviše prometnih nesreća opet je tu negdje sa 28 posto su mladi vozači od 18-20 godina”, naveo je Radović.

Profesionalni vozač Žutog taksija Hajro Beganović pojašnjava da je situacija mnogo drugačija nego kada je počeo voziti.

“Prije rata je bilo recimo mnogo lakše raditi. Nisam bio tada taksista nego sudionik u prometu, bilo je puno manje vozila a putevi su ostali isti. Sada je duplo više vozila u odnosu na prije rata”, prisjetio se Beganović.

Svi su suglasni su da je potrebno kažnjavanje onih koji krše propise i da “kazna nije kazna ako ne zaboli”.

0%