play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Danas je Svjetski dan zdravlja

Svake godine 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja odlukom Skupštine pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ove godine se ujedno obilježava i 75. godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije, pod sloganom „Zdravlje za sve”. Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo, koje je uskraćeno za 30 posto populacije u svijetu, koja nema pristup zdravstvenim uslugama kada su potrebne bez financijskih poteškoća.

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. travanj određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se slaviti od 1950. godine.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine.

U Domu zdravlja Novi Travnik jučer je održano stručno predavanje na temu: “Zdravlje za sve” – predavač dr. Duško Grujić, doktor medicine, te organizirano besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Na ovaj način djelatnici te ustanove obilježili su Svjetski dan zdravlja.

0%