if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Novalić najavio moguće povećanje plaća na 1000 KM

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, poručio je da će vlada ovog bh. entiteta na narednim sjednicama u parlamentarnu proceduru uputiti revidirane izmjene Zakona o dohotku.

Trenutno, kaže Novalić, Ministarstvo financija na čelu sa Jelkom Milićević vrši računanja i nakon što sve bude precizirano bit će poznato šta će biti upućeno parlamentarcima na usvajanje.

“Onaj koji se sjeća te klauzule u Zakonu o dohotku, sa 800KM neoporezivi dio će se popeti se na tisuću. To su koraci u dobrom pravcu”, rekao je Novalić.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu zajedno sa Europskim narodnim savezom navode da je su uputili svoje prijedloge. Šef kluba SBiH, Admir Čavalić je pojasnio o kakvim izmjenama se radi.

“Mi smo podnijeli dva prijedloga izmjena i dopuna zakona koji se tiču doprinosa i poreza na dohodak. Očekujemo da to ide u parlamentarnu proceduru i da na sjednici bude najranije u veljači. Ukoliko bi to prihvatila oba doma federalnog parlamenta, poslodavci u FBiH trebaju da povećaju plaće do 400KM uz 11 posto plaćanja doprinosa samo za PIO”, objasnio je Čavalić.

Čavalić je ilustrirao da bi ovim izmjenama poslodavci mogli povećati plaće tako da bi radnici u konačnici ako su imali neto plaću 600 KM mogli dobili na kraju mjeseca tisuću KM.

0%