play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas je Dan čokoladnog soufflea

Smišljaš desert koji bi bio idealan da se njime počastiš primjerice za skorašnji Dan žena (da, to je za samo tjedan dana) i ne ide ti baš? Imamo mi ideju – mini čokoladni souffle po receptu slavnog slastičara i pekara te miljenika žena Paula Hollywooda.

Ovaj čokoladni souffle, a inače danas je Dan čokoladnog soufflea, nije presladak – napravljen je od tamne čokolade i u njega se dodaje vrlo malo šećera. Brašna nema uopće, osim dvije žlice škrobnog brašna (gustina) pa je posebno nježan i kremast te se topi u ustima i kao takav idealan je za posebne prigode.

U svojoj knjizi “A Baker’s Life” Paul savjetuje kako je kod izrade soufflea najvažnije – pogoditi tajming. Ako ga savršeno ispečeš, on će ostati visok (neće splasnuti) oko 7 minuta – i zato ga je najbolje poslužiti odmah kako biste ti i tvoje drage osobe uživali u savršenom, nježnom i prozračnom slatkom zalogaju.

SASTOJCI: maslac 10 g kakao prah 3 žlica mlijeko 280 ml tamna čokolada sa 70% kakaa 225 g šećer u prahu 2 žlica gustin (kukuruzni škrob) 2 žlica jaje 2 kom bjelanjak 1 kom šećer u prahu

POSTUPAK:

  • Namasti posudice za souffle te ih pospi kakao prahom.
  • Zagrij 250 ml mlijeka na slaboj vatri, pusti da zakipi. Čokoladu natrgaj na komadiće i stavi u zdjelu. U drugoj zdjeli izmiješaj šećer, gustin, 1 žlicu kakao praha i ostatak mlijeka.
  • Vrelo mlijeko prelij preko čokolade, miješaj pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Mlijeko i rastopljenu čokoladu prelij preko mješavine gustina, kakaa, šećera i ostatka mlijeka i miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Vrati u posudu u kojoj ćeš to kuhati i uz miješanje zagrijavaj dok ne zavrije. Smanji vatru i kuhaj, uz miješanje, još 2-3 minute.
  • Stavi 3 žumanjka u srednju zdjelu te ih prelij čokoladnom smjesom. Cijelo vrijeme miješaj pjenjačom. Prekrij površinu kreme prozirnom folijom da se ne napravi korica i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva.
  • Izmiksaj 4 bjelanjka da dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj žlicu snijega od bjelanjaka u čokoladnu mješavinu da ju malo ‘opustiš’, potom lagano umiješaj ostatak tučenih bjelanjaka.
  • Rasporedi smjesu za souffle u posudice i peci 10-13 minuta, ovisno o pećnici. Pospi šećerom u prahu i odmah posluži s malo tučenog slatkog vrhnja.

Dobar tek!

This will close in 11 seconds