Da li znate da u Poljskoj postoji praznik koji se zove “Debeli četvrtak”, a tog dana običaj je da se svuda u ovoj zemlji jedu krofne.
Začetak ovog neobičnog praznika vraća nas u daleku antičku civilizaciju. Toga dana slavio se odlazak zime, a dolazak proljeća, a praznik se zasnivao na jedenju masnih jela. Čak i u slovenskoj kulturi, u kršćanskim vremenima, za neke posebne prilike jelo se pecivo spremano na ulju.
Krofne su bile popularne čak i u drevnom Rimu, kada su se također jele između zimske i proljetne pauze. Zanimljivo je da su prvobitno bile slane, dok se pretpostavlja da slatke krofne potiču iz arapske kuhinje.
Krofne su poseban specijalitet poljske kuhinje prisutan već nekoliko stotina godina. Običaj da se jedu u četvrtak, pred uskršnji post, nastao je u 17. stoljeću po gradovima, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća, običaj se proširio i na sela.
Datum Debelog Četvrtka ovisi od datuma kada pada Uskrs, što ovaj praznik čini mobilnim.
Prve poljske krofne pržene su u masti i punile su se slaninom. Servirali bi ih sa mesom i naravno, vodkom. U 16. stoljeću počele su da se prave i slatke krofne, a tada je, kao novi sastojak, u tijesto dodat kvasac, čineći ih onakvim kakve ih danas poznajemo.
Jedno od vjerovanja kaže da ako na Debeli Četvrtak ne pojedete nijednu krofnu, tijekom godine nećete imati sreće.
Toga dana, u Poljskoj se, kažu, pojede gotovo 100 milijuna krafni. U prošlosti je na ovom podneblju postojao još jedan običaj – u krafne su se dodavali orasi ili bademi, tako da, tko bi pojeo krafnu u kojoj se nalazio orah ili badem, imao bi sreće u životu.
U siromašnijim poljskim domaćinstvima, ranije su umjesto krafni bili popularni slatkiši pod nazivom Pampuči (pampuchy). Siromašnije stanovništvo nije moglo da priušti sastojke za krafne, te su u zamjenu za njih pravili ovaj specijalitet koji podsjeća na kruščiće pravljene od najboljeg brašna, pretpostavlja se pšeničnog. Međutim, i oni su se u početku jeli slani. Dosta su se razlikovali od krafni – bili su pečeni u rerni i nije se koristio kvasac za spremanje tijesta, te su tako bili dosta teži.
Danas se krafne jedu svaki dan, sa različitim nadjevima u Poljskoj, ali tijekom Debelog Četvrtka svi jedu krafne i svuda se prodaju.