Superhrana je omiljena među nutricionistima i ljubiteljima hrane zbog svoje gustoće nutrijenata koja doprinosi optimalnom zdravlju. Najbolje superhrane su obično i najsvježije.
Sezonsko jedenje donosi brojne prednosti – bolje cijene, bolji okus i tekstura – a uzbuđenje zbog svježih namirnica osigurava da jedete kvalitetne namirnice (tj. cjelovite, neprerađene sastojke). Iako boje na pijacama mogu izblijediti dolaskom jeseni, sezonski urod i dalje nudi fantastične superhrane koje možete uživati dok ne dođe sezona rajčica.
Bundeva
Najdekorativniji plod jeseni također je jedan od najvažnijih superhrana sezone. „Mnogi ljudi zaboravljaju da je bundeva zapravo tikva, i izuzetno je bogata hranjivim tvarima“, objašnjava Kristen Lorenz, RDN.
„Bundeve su prepune antioksidansa koji podržavaju imunitet, poput vitamina A i C. Najbogatija je vitaminom A, s pola šalice pirea od bundeve koja sadrži 104% preporučene dnevne količine za odrasle. Ovo je važna pomoć za podršku imunološkom sistemu i borbu protiv infekcija.“ Isprobajte pripremu chili s puretinom i bundevom za ugodan jesenski obrok.
Sjemenke bundeve
Samo 30 grama sjemenki bundeve sadrži 25% dnevno preporučene količine cinka, važnog minerala za ozdravljenje i oporavak.
Sjemenke bundeve su također dobar izvor željeza. Odrasla osoba može dobiti gotovo 15% preporučene dnevne količine iz četvrtine šalice. Sjemenke bundeve su također izvrstan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina, koje podržavaju probavu, zdravlje srca i upalu. Pečene kod kuće s različitim začinima, možete ih dodati domaćoj granoli ili koristiti kao preljev za salate.
Jabuke
Svaka jabuka sadrži oko 5 grama vlakana, što je 20% preporučene dnevne količine vlakana, plus vitamin C i kalij. „Jabuke su jednostavne za pakiranje i nošenje“, dodaje nutricionist. „Jedite ih s maslacem od oraha ili jogurtom za dodatni izvor proteina.“
Bonus: Možete se malo kretati i poboljšati socijalno zdravlje odlaskom na berbu jabuka u voćnjaku ili pregledavanjem obilja na pijaci. Postoji mnogo načina za uživanje u jabukama, a svježe jabuke možete lako osušiti za uživanje u okusu i hranjivim tvarima tijekom cijele godine.
Tikve
Osim bundeve, u hladnijim mjesecima ima mnogo jestivih tikvi.
„Kada pomislim na jesenske superhrane, pomislim na vlakna i vitamin A, budući da su većina njih narančaste boje i sadrže mnoge korisne antioksidante“, kaže Stephanie Crabtree, MS, RD. „Vitamin A podržava naš imunološki sistem, a vlakna djeluju kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u našem probavnom traktu što također poboljšava naš prirodni imunitet.“
Nar
Nar je superhrana koja je najbolja kada je u sezoni. „Sjajno je vidjeti povratak nara u ovo doba godine“, kaže Crabtree. „Ovo voće je prepuno antioksidanata, prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. Ovo čini nar savršenom hranom za sezonu prehlade i gripe, pojačavajući imunitet i dodajući boju svakom jelu.
Nar je također superhrana za zdravlje srca, jer se čini da štite kolesterol od oksidacije i razvoja plakova na arterijama.“
Kelj pupčar
Kelj pupčar, koji se beru u jesen, je povrće iz porodice kupusnjača, zajedno sa zdravim povrćem poput cvjetače i brokule.
„Sadrži prirodni biljni spoj zvan sulforafan“, kaže Jennifer House MSc, RD. „Ovo je fitokemikalija koja ima neuroprotektivne i anti-kancerogene zdravstvene učinke. Sa 0,7 g vlakana, mogu nam pomoći da postignemo naš dnevni cilj vlakana: 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce.
Dok promoviraju zdravlje crijeva, visoki unos vlakana također može smanjiti nivo kolesterola u krvi i zaštititi od razvoja raka debelog crijeva i dijabetesa tipa 2.“
Sezonska superhrana ne samo da pruža mnoge nutritivne prednosti, već također nudi ukusne i zdrave opcije za jesenske obroke. Uživanje u bundevi, sjemenkama bundeve, jabukama, tikvama, naru i kelju papučaru može obogatiti vašu ishranu i poboljšati vaše zdravlje tijekom cijele sezone.