Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.
Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španjolske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku. Smatra se glavnim jelom i portugalske i španjolske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i talijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.
U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.
Za suho meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja