Pita jabukovača iz Bosne i Hercegovine, poznata po svojoj jednostavnosti, bogatom okusu i tradiciji, našla se na listi najboljih svjetskih jela od jabuke, čime je još jednom istaknuta kao ponos bh. kuhinje. Jabukovača je na listi Taste Atlasa zauzela visoko četvrto mjesto.
Ovo autentično jelo se odlikuje tankim domaćim tijestom koje se pažljivo razvlači i puni slatkim nadjevom od sočnih jabuka i šećera. Uz minimalne, ali kvalitetne sastojke, jabukovača osvaja svojom savršenom kombinacijom hrskavog tijesta i aromatičnog, karameliziranog nadjeva.
Svaka obitelj ima svoj recept, često naslijeđen kroz generacije, pa jabukovača nije samo desert, već simbol tradicije i domaćeg okupljanja.
U svijetu gdje se deserti od jabuka prepoznaju i cijene u raznim oblicima, od američkih pita do francuskih tartova, pita jabukovača svojim specifičnim okusom i teksturom zasluženo zauzima visoko mjesto. Njeno uvrštavanje na listu najboljih jela od jabuke potvrđuje bogatstvo balkanske kuhinje i poziva svjetske ljubitelje gastronomije da otkriju i uživaju u ovoj deliciji, prenosi Tuzlanski.ba.
Na Taste Atlas rangiranju hrane koje se zasniva na ocjenama publike, uz niz mehanizama koji prepoznaju stvarne korisnike i koji zanemaruju botove, kreirana je lista od 58 najbolje ocijenjenih jela s jabukama.
Do 7. rujna 2024. zabilježeno je 635.349 ocjena, od kojih je 450.249 sistem prepoznao kao legitiman. Jabukovača je na ovoj listi zauzela visoko četvrto mjesto sa prosječnom ocjenom 4,3.
“Jabukovača se pravi kao i baklava sa dodatkom sjeckanih jabuka. Tanko tijesto premažite kombinacijom sjeckanih jabuka, šećera, vanilin šećera, oraha i limunovog soka”, navedeno je.