play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Najbitnija pravila bontona u restoranu

Ustaljeno pravilo da dame uvijek imaju prednost ne važi u svim slučajevima, a naročito kada je riječ o bontonu u restoranu.

Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi „istražio nepoznato područje“, odnosno snimio situaciju i pronašao odgovarajući stol i prema potrebi pobrinuo se za rezervaciju. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradit će dodatni plus.

Kad je riječ o rasporedu sjedenja, muškarčeva je uloga da se smjesti na stranu stola s koje jednostavno može vidjeti konobara i signalizirati mu da donese račun.

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odlaganja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati jer ako „počistite tanjur“, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Ako se odlučite za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne „trbuh“ – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava.

Ako vas zbunjuje količina pribora za jelo, nećete pogriješiti ako uz svaki obrok birate onaj koji je najudaljeniji od vašeg tanjura.

Nož se drži u desnoj, a viljuška u lijevoj ruci, a kada ste gotovi s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno do drugog. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo sa stola.