play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

29. godišnjica genocida u Srebrenici: Komemoracija i kolektivni ukop 14 žrtava

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava genocida iz srpnja 1995. godine.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u 10.30 sati počet će komemoracija tijekom koje je predviđeno obraćanje uzvanika. Potom će prisutne uzvanici odati počast i položiti cvijeće za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Vjerski program bi trebao početi u 12.20 sati, nakon kojeg će reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović imati i prigodno obraćanje.

Nakon toga će tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtva biti izneseni od Musalle do mezarja gdje će, dok budu čitana njihova imena, biti ukopani.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u srpnju 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u svibnju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u svibnju 2014. godine.

0%