play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sutra Dan žalosti u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Odluku kojom se 11. srpanj 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja sućuti i suosjećanja s obiteljima žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. srpnja u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identificirane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima. Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti.

Podsjećamo, usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici ispred Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u svibnju ove godine, 11. srpanj proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

0%