play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Prošli lipanj najtopliji diljem svijeta

Prošli je mjesec bio najtopliji lipanj zabilježen diljem svijeta, objavio je u ponedjeljak klimatski nadzornik EU-a, zaokruživši pola godine divljeg i razornog vremena od poplava do toplinskih valova.

Svaki mjesec od lipnja 2023. nadmašio je svoj temperaturni rekord u 13-mjesečnom nizu globalne vrućine bez presedana, priopćila je Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S).

– Ovo je više od statističke neobičnosti i naglašava veliku i kontinuiranu promjenu u našoj klimi – rekao je direktor servisa, Carlo Buontempo.

– Čak i ako se ovaj specifičan niz ekstrema u nekom trenutku završi, sigurno ćemo vidjeti da se novi rekordi obaraju kako se klima nastavlja zagrijavati – upozorio je. To je bilo “neizbježno” sve dok je čovječanstvo dodavalo u atmosferu plinove koji zadržavaju toplinu, rekao je.

Prosječna globalna temperatura zabilježena prošlog mjeseca oborila je prethodni lipanjski rekord postavljen 2023. Novi maksimum je došao na sredini godine obilježene klimatskim ekstremima.

Užasna vrućina je u prvoj polovini ove godine prekrila dijelove svijeta od Indije do Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država i Meksika.

Nemilosrdna kiša, fenomen koji znanstvenici povezuju i sa toplijom planetom, izazvala je velike poplave u Keniji, Kini, Brazilu, Afganistanu, Rusiji i Francuskoj.

0%