play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Dijetetičari kažu da sladoled ima iznenađujuće zdravstvene prednosti

Ukoliko ovih dana žudite za sladoledom, imamo dobre vijesti. Dijetetičari kažu da ovaj desert ima iznenađujuće zdravstvene prednosti, posebno u usporedbi s drugim slatkišima.

Prvo, porcija sladoleda dobar je izvor kalcija, minerala koji održava kosti i mišiće jakima. Ovisno o proizvođaču, neki sladoledi sadrže oko šest grama proteina po porciji, isto koliko i u jednom jajetu.

“Kalcij se premalo unosi u zapadnjačkoj prehrani, i zato sladoled ima određene nutritivne prednosti”, kaže dijetetičarka Shelley Balls. Napominje da porcija sladoleda sadrži oko 12 posto dnevne preporučene količine kalcija.

Dijetetičarka Stephanie Van’t Zelfden izjavila je za Yahoo Life da je kombinacija umjerene količine masnoće i proteina dobra opcija za dijabetičare.

“Ona usporava otpuštanje šećera u krv, što sprječava nagle skokove glukoze u krvi povezane s dijabetesom. S vremenom nagli skokovi šećera u krvi mogu dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca”, objasnila je.

Međutim, sladoled i dalje nije zdrav. Na primjer, jedna porcija može sadržavati polovicu preporučene količine zasićenih masti za prosječnu odraslu osobu. Jedna porcija također sadrži dvije trećine preporučenog dnevnog unosa šećera, a većina se teško zaustavi na samo jednoj kuglici.

0%