play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Le Pen sprema šok za Ukrajinu

Ekstremno desno orijentirana francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN) neće dopustiti Ukrajini da koristi francusko dalekometno oružje u borbi protiv ruske invazije u slučaju da se o tomu bude pitalo i tu stranku u sklopu vlade, a nakon održavanja drugoga kruga parlamentarnih izbora, rekla je Marine Le Pen.

U izjavi za američki CNN, Le Pen, vjerojatna kandidatkinja RN-a na predsjedničkim izborima 2027., rekla je da će se čelništvo Nacionalnog okupljanja založiti za to da francuske trupe ni pod kojim okolnostima ne budu stacionirane u Ukrajini.

Le Pen je potvrdila stav RN-a nakon što je predsjednik Emmanuel Macron ranije ove godine odbio isključiti mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu koje bi ondje trebale pomagati u obuci ukrajinskih vojnih snaga.

Premda se slaže s tim da bi Ukrajina trebala imati mogućnost obraniti se od ruske agresije, čelnik RN-a Jordan Bardella jasno je kazao da je stranka protiv isporuke oružja, jer bi to moglo rezultirati eskalacijom rata. Istaknuo je da Francuska ne bi trebala isporučivati Ukrajini ni projektile ni ostalo oružje koje može dosegnuti ruski teritorij.

RN želi preuzeti ključnu ulogu u francuskoj vladi nakon održavanja drugoga kruga izbora koji se održava u nedjelju. Nada se da će, osvoji li većinu u parlamentu imenovati premijera iz svojih redova.

Prošle je nedjelje u prvome krugu glasanja stranka bila u vodstvu, a nedavne ankete upućuju na to da će stranka ponovno voditi i u drugome krugu, no neće uspjeti osigurati apsolutnu većinu u parlamentu.

0%