play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Hoće li Le Pen pobijediti na drugom krugu izbora u Francuskoj?

Francuzi u nedjelju 7. srpnja izlaze na drugi krug parlamentarnih izbora uoči kojih se predviđa pobjeda krajnje desnice, ali s nedovoljnom većinom za sastavljanje vlade.

Euroskeptično, protuimigracijsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen bilo je najuspješnije u prvom krugu s trećinom osvojinih glasova, što je otvorilo put sastavljanju prve krajnje desne francuske vlade nakon Drugog svjetskog rata. 

Zbog specifičnosti francuskog izbornog sustava prvi krug, međutim, nije presudan.

Francuska je podijeljena u 577 izbornih jedinica i u svakoj se bira jedan zastupnik. Za ulazak u parlament u prvom krugu potrebna je apsolutna većina glasova. U suprotnom, svi kandidati koji osvoje više od 12.5 posto glasova ulaze u drugi.  U prvom krugu izabrano je samo 76 zastupnika, a u svim ostalim jedinicama trebali su se u drugom krugu voditi četveroboji, troboji ili dvoboji za pobjedu. 

Sustav, međutim, omogućuje strankama centra, ljevice i liberalima da se taktički dogovore i ostave u utrci samo onog kandidata koji ima najbolju poziciju za pobjedu protiv kandidata RN-a, a ostale povuku i tako spriječe rasipanje glasova. 

Pošto su ‘mainstream’ stranke uspjele dogovoriti zajednički nastup protiv RN-a, ankete predviđaju da će broj zastupnika krajnje desnice biti manji od prvotno očekivanog. 

Marine Le Pen se ne predaje i tvrdi da “republikanska fronta” glavnih stranaka pokazuje prezir prema njezinim glasačima i stoga ih poziva da se masovno izađu na drugi krug izbora.  “Stječe se dojam da je sve ovo osmišljeno kako bi se demotivirali naši glasači. Srećom, poznajem ih i znam da su jako motivirani, pa im kažem, ‘idite i glasajte'”, rekla je Le Pen za radio Europe 1 i CNews TV . “Trebamo sve”, naglasila je. 

Razne ankete predviđaju da će RN osvojiti od minimalno 175 do najviše 230 mjesta u parlamentu. Za većinu je potrebno 289. Ujedinjena ljevica (Nova narodna fronta, NFP) mogla bi dobiti od 145 do 175 mandata, a liberalna koalicija Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona od 130 do 160 mjesta.   No zastupnik Europskog parlamenta Raphael Glucksmann, jedan od političkih vođa NFP-a, upozorio je da nitko ne bi trebao uzimati te ankete zdravo za gotovo.

“Komentatori i političari već govore kao da RN nema apsolutnu većinu i čestitaju si što su ga uspjeli blokirati. Mislim da bi to moglo demobilizirati birače i zabrinut sam. Postoji plimni val u korist RN-a, “ rekao je za RTL radio. Oprezni su i anketari.  Neizvjesno je hoće li se birači složiti s ovim naporima da se blokira RN.

“Velika je nepoznanica veličina republikanske fronte … hoće li birač ljevice glasati za kandidata desnice ili za kandidata iz Macronovog tabora?”, rekao je anketar IFOP-a Jerome Fourquet na radiju RMC. 

Ako glasovanje bude u skladu s najnovijim istraživanjima, izbori će rezultirati parlamentom bez jasne većine i vjerojatno mukotrpnim pregovorima stranka kojima je jedino zajedničko da su protiv Le Pen. 

A to bi, pak, moglo donijeti političku neizvjesnost, opstrukciju donošenja zakona i provođenja politika te usporavanje ekonomskih reformi. 

0%