play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Otvoren sajan “Dani maline” u Novom Travniku

Počeo je dvodnevni 18. Međunarodni sajam ekološke proizvodnje i ekoturizma Novi Travnik,,Dani maline”.

Više od 40 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske nazočno je sajmu, a partner je Centar za ekološku proizvodnju Selenca Srbija.

Cilj sajma je predstavljanje domaćih i regionalnih proizvođača maline i drugih organskih proizvoda, kao i njihovo umrežavanje.

“Značaj ovog Sajma jeste da se svi poljoprivredni proizvođači ujedine, umreže, da prenesemo iskustva iz regije, da saznamo kako pomoći stanovnicima koji žive na ruralnom području, da u konačnici naprave gotov proizvod i ponude ga tržištu. Imamo predstavnike BiH, Srbije i Hrvatske. U Novom Travniku postaje tradicija ekološka proizvodnja”, to su riječi Sejada Hercega, organizatora udruge “Organsko KSB/SBK”.

“Svake godine idem na ovaj Sajam i puno mi znače ovakve izložbe. Prodaja ide dobro”, kazao je Sefir Mehanović, jedan od izlagača

“Volim posjećivati trgovačke sajmove, jer tako steknemo nova znanja, upoznajemo ljude koji se bave proizvodnjom domaćih proizvoda. Ovako podržavamo općinu, te predstavljamo našu prirodu, koja je bogata plodovima i to vrlo kvalitetnim”, kaže nam to Aida Karadža kojoj ovo nije prvi sajam.

U sklopu sajma organiziran je i okrugli stol pod nazivom “Izazovi poljoprivrede i ruralnog razvoja – izazovi i mogućnosti”.

Pokrovitelji sajma su: Ministarstvo poljoprivrede, vode i šumarstva FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, vode i šumarstva KSB/SBK, Ministarstvo gospodarstva KSB/SBK, Vlada KSB/SBK i Općina Novi Travnik.

0%