play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Laburisti odnijeli pobjedu na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu

l

Laburistička stranka uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo je označilo kraj 14 godina vladavine konzervativaca i otvorivši vrata Downing Streeta njihovom čelniku Keiru Starmeru, pokazuje izlazna anketa.

Prema procjenama koje je objavila britanska televizija, laburisti, pozicionirani na lijevom centru, osvajaju 410 mjesta od 650 u Donjem domu. Konzervativci osvajanju 131 mjesto, što je povijesno loš rezultat. Glasači su ih kaznili za krizu životnih troškova, godine nestabilnosti i unutarnjih borbi zbog kojih je stranka imala pet različitih premijera od 2016. godine.

Liberalni demokrati trebali bi dobiti 61 mjesto, a protuimigracijska Reformska stranka UK zagovornika brexita i desnog populista Nigela Faragea ostvaruje bolji rezultat od očekivanog s 13 mjesta.

Sunak razljutio veterane, skandali koštali konzervativce

Postoji formalni proces. Rishi Sunak će ponuditi ostavku kralju, koji će pozvati Starmera u sljedeću vladu. Taj se sastanak obično održava u Buckinghamskoj palači. Sunak je zaprepastio Westminster i mnoge u vlastitoj stranci raspisivanjem izbora ranije nego što je trebao, dok su konzervativci u anketama javnog mnijenja zaostajali za laburistima za nekih 20 bodova. Nadao se da će se jaz smanjiti, ali to nije uspio učiniti u vrlo lošoj kampanji.

Sunakov rani odlazak s komemorativnih događanja Dana D u Francuskoj kako bi dao ranije dogovoreni TV intervju razljutio je veterane, a čak su i oni unutar njegove stranke rekli da je to pokrenulo pitanja o njegovoj političkoj oštroumnosti. Niz skandala pokopali su tadašnjeg premijera Borisa Johnsona i do studenog 2021. vodstvo konzervativaca, koje je bilo veće nego u bilo kojem trenutku tijekom 11 godina vlade Margaret Thatcher, nestalo je.

Katastrofalno šestotjedno premijersko mjesto Liz Truss, koje je uslijedilo nakon što je Johnson bio prisiljen napustiti funkciju krajem 2022., zacementiralo je pad, a Sunak nije uspio napraviti nikakav preokret.

0%