play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Zbog kupovanja diploma na privatnim sveučilištima optuženo 15 osoba

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnice protiv 15 osoba i šest privatnih sveučilišta u toj zemlji, iz Mostara, Banje Luke i Brčkog, koje tereti za krivotvorenje diploma.

Kako je navedeno u tužiteljskom priopćenju, optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, korupcije i nedopuštene trgovine s više desetaka visokoškolskih diploma.

Diplome su pretežito iz ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske te zdravstvene struke, kao i menadžmenta.

Tužiteljstvo BiH podsjeća kako su optužnice rezultat opsežne istrage koju je u protekle dvije godine provelo u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pri čemu su prikupljene tisuće materijalnih dokaza i saslušano 130 svjedoka, uključujući pripadnike akademske zajednice.

Istragom je utvrđeno kako je izdano najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku, jer su prikupljeni dokazi da su te diplome kupljene, a osobe kojima su izdane uopće nisu sudjelovale u nastavi. 

Diplome su kupovane za iznos od nekoliko tisuća eura, a time je, kako navodi Tužiteljstvo BiH, nanesena velika šteta sustavu visokog obrazovanja u zemlji.

Na popisu optuženih su Zoran Kalinić, rektor Nezavisnog univerziteta iz Banje Luke, Dragan Ilić, suvlasnik banjolučke Visoke škole za primijenjene i pravne nauke, Vladimir Stojanović, rektor Univerziteta modernih nauka CKM iz Mostara, Dragan Đuranović, rektor Univerziteta za poslovni menadžment iz Banje Luke, Denis Pračić, zaposlen na Visokoj školi Union Mostar kao menadžer i na Univerzitetu modernih nauka Mostar, Ljubiša Todorović, zaposlenik Visoke škole Prometej Banja Luka i CKM Univerziteta Mostar.

Optuženi su i Dragan Golijan, profesor na sveučilištu Victoria International University Mostar, koji je pravni sljednik Univerziteta modernih nauka CKM Mostar, kao i Vojislav Škrbić, profesor emeritus na PIM Banja Luka.

Kao pravne osobe optuženi su Nezavisni univerzitet za političke i društvene nauke NUBL Banja Luka, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke Prometej, također iz Banje Luke, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment PIM Banja Luka i njihova ispostava u Brčkom, Sveučilište Victoria International University iz Mostara, Visoka škola Union iz Mostara te Internacionalni univerzitet Brčko.

Tijekom suđenja koje se očekuje tužitelji će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka, osam stručnih vještaka te prilaganjem više od tri tisuće materijalnih dokaza.

0%