play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Usvojen proračun BiH za 2024. godinu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Proračun za 2024. godinu na današnjoj sjednici u Mostaru nakon višemjesečne trakavice i odluke o privremenom financiranju. Potvrdila je ovo predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon održane sjednice.

Proračun je usvojen nakon sastanka državne koalicije koju čine Trojka, HDZ BiH i SNSD koji je održan u Mostaru. Lider HDZ-a Dragan Čović tada je najavio da će Proračun biti usvojen, ali i da će neki drugi zakoni ubrzo biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

“Donošenjem ovog proračuna smo utvrdili proračun iznosi milijardu 355 milijuna 400 tisuća KM, te je veći za 40 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obaveze i provođenje nužnih reformi. ”, rekla je Krišto.

Proračun je trebao biti usvojen davno, ali je povlačen s dnevnog reda sjednica VM. Ministarstvo financija i trezora BiH ga nije upućivalo u proceduru  jer iz Republike Srpske nisu bili zadovoljni raspodjelom sredstava. Shodno tome, nadležno ministarstvo je imalo nalog vlasti iz RS da nema usvajanja proračuna dok se ne raspodjeli novac od posebnih akciza Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od oko 262 milijuna KM kao i novac od Regulatorne agencije za komunikacije i Elektroprijenosa.

0%