play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Kradljivac kipa Brucea Leeja u Mostaru osuđen na zatvorsku kaznu

Općinski sud u Mostaru je kradljivca kipa filmske zvijezde i kung fu majstora Brucea Leeja iz središta Mostara sud u tome gradu osudio je na deset mjeseci zatvora.

Sud u Mostaru prihvatio je nagodbu koju je postiglo Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona s 46-godišnjim počiniteljem koji je od ranije poznat po nizu drugih kaznenih djela.

U presudi se navodi kako je D.P. najprije opljačkao jednu trgovinu u kojoj je ukrao alate nakon čega je u Gradskom parku Zrinjevac početkom ožujka odlomio brončani kip Bruce Leeja, te ga odnio i izrezao kako bi ga prodao kao sekundarnu sirovinu.

Ubrzo nakon tog čina policija HNK je pronašla kradljivca i uhitila ga.

Inače je kip Brucea Leeja postavljen u velikom gradskom parku na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru. Autor brončanog kipa Brucea Leeja je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić, a spomenik je u više navrata bio meta vandala koji su ga nekoliko puta oštetili, pa su ga gradske vlasti ranije uklanjale zbog sanacije i dorade.

Bruce Leeja kritičari i borilački umjetnici smatraju najutjecajnijim borilačkim umjetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. stoljeća, koji je premostio jaz između Istoka i Zapada, a svjetski mediji su postavljanje njegovog kipa u Mostaru ocijenili značajnom simbolikom u procesu poslijeratnog pomirenja.

0%