play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Johan Sattler odlazi iz BiH, novi izaslanik Europske unije bit će Soreca

Veleposlanik Johann Sattler će s 31. kolovozom završiti svoj petogodšnji mandat u BiH, te će od 1. rujna preći na poziciju šefa Izaslanstva Europske unije u Crnoj Gori.

Nakon petogodišnjeg mandata Sattler će svoju poziciju predati Luigiu Soreci koji je obnašao istoimenu funkciju u Albaniji. Svoju karijetu je započeo u bankarskom sektoru, a onda se nakon dva desetljeća rada pridružio Europskoj komisiji, gdje je radio u odjelu za suzbijanje organiziranog ktriminala i korupcije.

Luigi Soreca je po obrazovanju pravnik. Karijeru je započeo u bankarskom sektoru u rodnoj Italiji, a potom se 1992. pridružio talijanskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Nakon gotovo desetljeća u ovom ministarstvu, pridružio se Europskoj komisiji, gdje je isprva radio na organiziranom kriminalu i korupciji, a zatim kao pomoćnik Jonathana Faulla, glavnog direktora odjela.

Prije nego što će ga diplomatski put odvesti u smjeru Tirane, Soreca preuzima mjesto direktora sigurnosti u DG HOME Europske komisije. Njegova misija doprinosi cilju EU-a pružanja visoke razine sigurnosti za europske građane. On i njegov tim odgovorni su za provedbu Europske agende za sigurnost, za definiranje i razvoj aktivnosti od najbolje prakse do zakonodavstva, u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, trgovine drogom, kibernetičkog kriminala i drugih teških zločina, promicanje suradnja u provedbi zakona na europskoj razini, kroz EUROPOL i CEPOL.

0%