play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Smetaju li i vas novi čepovi na plastičnim bocama?

Jeste li možda u posljednje vrijeme pokušali otrgnuti čep od plastične boce za jednokratnu upotrebu, na primjer bocu vode ili nekog gaziranog pića? Ali niste uspjeli?

Rijetko koja direktiva EU-a toliko je iznervirala građane. Zašto su boce i čepovi nerazdvojni? U Njemačkoj je od 3. srpnja to obvezno. Cilj je reduciranje plastičnog otpada i bolja zaštita okoliša, piše portal Deutsche Welle.

Jeste li možda u posljednje vrijeme pokušali otrgnuti čep od plastične boce za jednokratnu upotrebu, na primjer bocu vode ili nekog gaziranog pića? Ali niste uspjeli? Čep je tvrdokoran i ne može ga se maknuti. Za to postoji razlog. Ne radi se o proizvodnoj grešci, već o direktivi Europske unije (EU). Trogodišnje prijelazno razdoblje je prošlo, od sada su takvi čepovi obavezni.

Do sada su proizvođači tu direktivu provodili u praksi dragovoljno, neki su već (postupno) prešli na novi sustav u svom proizvodnom procesu. Od srpnja ove godine je to obavezno. Naime, sve plastične boce za jednokratnu upotrebu (volumena do tri litre) moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira radi li se o vodi, Coca Coli, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila već 2019. Cilj je smanjenje količine plastičnog otpada.

Već i prije usvajanja direktive Europske unije prije pet godina, mogle su se čuti oštre kritike od strane proizvođača pića. Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća.

Iako neki proizvođači poput Coca Cole na čepovima imaju poruku ”Ne skidaj me”, ti novi čepovi (”tethered caps”) na društvenim mrežama izazivaju puno bijesa potrošača. Žale se i udruženja potrošača. Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. No, sličnih je protesta bilo i svojedobno prilikom uvođenja poklopaca na limenkama koje se prilikom otvaranja pića trebalo „gurnuti“ u limenku (”stay on”). Danas je sasvim normalno da se te poklopce na limenkama ne odvaja i ne baca zasebno. Za pretpostaviti je dakle da će i nerazdvojni čepovi na plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu također biti samo stvar navike.

0%