play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Duljina sna zapravo ovisi o tome koliko imate godina

Kad bismo mogli spavati dok se sami ne probudimo i osjetimo da smo odmorni, to bi bilo idealno, ali dobro znamo da to nije uvijek moguće. Zbog brojnih obaveza u životu ne možemo rano na spavanje, a ne možemo se ni buditi kad bismo željeli.

Dakle, u koje vrijeme trebamo ići spavati i probuditi se da bismo bili svježi? Stručnjaci imaju odgovor, prenosi Krstarica.

Naše tijelo tijekom sna ima vremena za regeneraciju i naš mozak se može sjetiti i obraditi sve što se tog dana dogodilo. Prema mišljenju stručnjaka, trebali bismo obratiti pozornost na dva aspekta koji će nam pomoći da poboljšamo kvalitetu sna. Sve je u njegovoj količini i postojanosti tijekom vremena.

Većina stručnjaka preporuča da odrasli spavaju najmanje sedam sati. Ali, dodaju i da to zapravo ovisi o tome koliko imate godina. Stoga, evo tablice koja je najbolja smjernica:

0-3 mjeseca – 14-17 sati
4-12 mjeseci – 12-16 sati
1-2 godine – 11-14 sati
3-5 godina – 10-13 sati
9-12 godina – 9-12 sati
13-18 godina – 8-10 sati
18-60 godina – minimalno 7 sati
61-64 godine – 7-9 sati
65 godina i stariji – 7-8 sati

Cirkadijalni ritam je pojam koji opisuje prirodni raspored spavanja i budnosti mozga. Moglo bi se reći da je to naš unutarnji sat. Svatko od nas doživljava prirodni pad budnosti i povećanu budnost tijekom dana. Istraživanja su pokazala da smo najpospaniji između 13:00 i 15:00 te između 2:00 i 4:00. Cirkadijalni ritam također određuje vaš prirodni raspored spavanja i jutarnjeg buđenja. Važno je to činiti u redovito vrijeme. To će pomoći vašem mozgu da se brže navikne na ovaj raspored. Na kraju ćete doći do točke kada ćete lako zaspati i probuditi se prije budilice.

Najbolje vrijeme za spavanje je kada možete postići količinu sna koju preporučuju stručnjaci za vašu dobnu skupinu. Na primjer, ako morate ustati u šest ujutro, trebali biste biti u krevetu do 23 sata.

Postavljanje rasporeda spavanja također će biti od pomoći. Međutim, važno je da ga se pridržavate svaki dan, čak i vikendom. Ako tijekom tjedna ustajete u sedam sati, u subotu ili nedjelju si dopustite spavanje do podneva jer ponedjeljak ujutro može biti posebno težak.

0%