play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Vladajuća koalicija u BiH usvojila proračun

Vladajuća koalicija BiH usuglasila je proračun za 2024. te postigla dogovor o prioritetima važnim za otvaranje pregovora s Europskom unijom, čime je spašen i opstanak naše zemlje, izvijestio je na kraju zajedničkog sastanka održanog u Mostaru čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Posljednjih tjedana vrlo nervozne poruke, uz nagovještaj mogućeg razlaza koalicije koju uz HDZ BiH čine SNSD te probošnjačka Trojka okupljena oko SDP-a BiH, upućivali su vodeći ljudi, ponajprije čelnik Republike Srpske Milorad Dodik i šef diplomacije te zemlje te čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Čović je nakon dvoipolsatnog sastanka iza zatvorenih vrata izašao sam pred novinare, objavivši da je potpisan zaključak prema kojemu su se lideri pet stranaka usuglasili da će raditi na ekonomskim i reformskim pitanjima umjesto političkim koja su proteklih mjeseci državnu koaliciju dovela pred pucanje.

“U tome duhu smo potpisali zajednički zaključak koji veže pet stranaka i dogovorili da proračun Bosne i Hercegovine bude na dnevnome redu sjednice Vijeća ministara u četvrtak”, rekao je Čović.

Uvjet na kojemu su vlasti Republike Srpske inzistirale za potporu donošenju proračuna bila je raspodjela sredstava entitetima koja su zamrznuta na zajedničkome računu državne Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Dogovoreno je da se raspodijele sredstva Regulacijske agencije za komunikacije koja prikuplja novac od korištenja radiofrekvencijskog spektra.

Čelnik HDZ-a BiH je pojasnio kako u zaključku nema pitanja oko kojih vodeće hrvatske, bošnjačke i srpske stranke imaju prijepore, poput Zakona o sudovima, odlaska i ostanka stranih sudaca Ustavnoga suda BiH.

Po njegovu mišljenju, iskorak oko proračuna BiH, čije je donošenje i uvjet za pristup sredstvima Europske komisije iz Plana rasta, te druge reforme daju Bosni i Hercegovini priliku za otvaranje pregovora s EU.

Čović je uvjeren da će se to dogoditi u listopadu, za vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom. 

0%