play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Orban posjetio Ukrajinu i predložio plan mira koji će Zelensky teško odbiti

Mađarska je preuzela predsjedanje Europskom unijom, a premijer Viktor Orban je već danas posjetio Ukrajinu, te najavio formiranje nove grupacije u Europskom parlamentu.

Jedan je od posljednjih čelnika EU koji je došao u glavni ukrajinski grad iako se o posjetu raspravljalo još od kraja prošle godine kad su se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Orbán sreli na inauguraciji novog argentinskog predsjednika Javiera Mileia.

The Financial Times je u najavio posjeta citirao Zelenskog koji je u ponedjeljak zaželio Mađarskoj “učinkovitost u promicanju naših zajedničkih europskih vrijednosti, ciljeva i interesa. Dok napreduje na svom putu prema EU, Ukrajina je spremna pridonijeti tim naporima i ojačati našu Europu”.

Iz ureda mađarskog premijera priopćeno je kako je glavna tema susreta mogućnost izgradnje mira. Orbán je na Facebooku objavio da je “cilj mađarskog predsjedništva pridonijeti rješavanju izazova s kojima se suočava Europska unija. Dakle, moje prvo putovanje je Kijev”. Dugo je čekao što su mnogi, ispravno, pripisivali njegovom neskrivenom proruskom stavu dok je Budimpešta tvrdila da je glavni razlog loših odnosa s Ukrajinom politika Kijeva prema mađarskoj manjini kojoj se brani obrazovanje na materinjem jeziku. Što je također točno, ne samo mađarska manjina se našla pod udarom zakona koji je trebao smanjiti utjecaj ruskog jezika.

Motiv Orbánovog posjeta Kijevu je prije svega njegova silna želja da tijekom predsjedavanja našom Unijom provede što je više moguće vlastitih politika kad mu je već propala ideja “marša na Bruxelles” koji je najavljivao prije izbora za Europski parlament. Morao je stoga otići u Kijev kako bi pokazao da je sklon ukrajinskoj strani i njezinim europskim ambicijama iako je otvoreno govorio protiv članstva Ukrajine. Politika mađarskog premijera je klasični obrazac oportunizma, protivi se tako dugo dok ne shvati da je situacija postala opasnom da bi zatim, uz određeni ustupak, odstupio. Tako se ponašao od početka ruske agresije na Ukrajinu i tijekom donošenja svih mjera protiv Moskve.

Jasno je da Mađarska neće moći blokirati slanje novca Ukrajini, niti spriječiti ulazak u NATO. Orban smatra kako je ključ mira prekid isporuke oružja, što je preduvjet za početak pregovora. Detalji razgovora nisu poznati, ali je jasno da Orban želi okončati rat što znači povratak jeftinijih energenata u Europu i slabljenje utjecaja Amerike.

.

0%