play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Novi automobili bit će opremljeni tehnologijom za upozorenje o prekoračenju brzine

Svi novi automobili koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni s tehnologijom upozorenja o ograničenju brzine. Novi sistem će postati obavezan za sve nove automobile od 7. srpnja.

Pasivni sistem se zove ISA i skraćenica je od Intelligent Speed Assist.

Uz pomoć ovog sistema, vozači će biti upozoreni na prekoračenje ograničenja brzine emitiranjem zvučnih ili vizuelnih signala. Iako je sistem obavezan za sve nove automobile od 7. srpnja, svaki proizvođač je slobodan da smisli svoje rješenje za implementaciju ovog sistema.

Tako će, osim zvučnih ili vizuelnih upozorenja, proizvođači će moći implementirati i tehnologiju pomoću koje papučica gasa pruža veći otpor kada se prekorači ograničenje brzine.

Usprkos implementaciji ovog sistema, vozači će moći deaktivirati ovaj sistem. Čak i kada je aktiviran, sistem ne ograničava brzinu automobila, već samo upozorava vozača na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja.

Asistent se i dalje može zanemariti ili potpuno isključiti tijekom vožnje. Ponovo se aktivira pri svakom novom ponovnom pokretanju motora.

Međutim, cilj zakonodavca je jasan, jer se svodi na smanjenje broja nesreća i smrtnih slučajeva povezanih s prebrzom vožnjom.

0%