play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Hoće li Europska unija spasiti Ukrajinu koja je na rubu bankrota

Milijarde eura i dolara su se u zadnje dvije godine slile u Ukrajinu, no ni to nije dovoljno kako bi izbjegle izgledni bankrot.

Ugledni list The Economist objavio kako Ukrajina ima samo mjesec dana da postigne dogovor sa vjerovnicima o rekonstruisanju duga i izbjegne bankrot.

Ukrajinski vjerovnici pristali su obustaviti otplatu duga na dvije godine. Međutim, moratorij na isplate privatnim stranim imateljima obveznica prestaje 1. kolovoza. Ako Ukrajina bankrotira, to bi moglo potkopati povjerenje ulagača u obveze Zapada i bilo bi katastrofalno za poslijeratni oporavak Ukrajine. To bi potencijalno moglo zakomplicirati budući pristup Ukrajine financijskim tržištima.

Želeći izbjeći posljedice, Ukrajina je predložila aranžman sa svojim vjerovnicima koji bi smanjio njen dug za 60 posto njegove sadašnje vrijednosti, dok vjerovnici kažu da je 22 posto razumnije. MMF želi postići sporazum s Ukrajinom o otpisu duga, ali čini se da je dogovor unutar raspoloživog vremenskog okvira malo vjerojatan. Europljani već plaćaju visoku cijenu rata u Ukrajini, milijarde pomoći doveli su do inflacije i propadanja ekonomije u brojnim europskim državama.

Europska unija je obećala financijsku pomoć koju će ponovno osjetiti žitelji Europske unije. Naime, zbog financiranja rata u Ukrajini najjača europska ekonomija Njemačka je u problemima i inflacija zadaje muku brojnim građanima. Njemačka je produljila financijsku pomoć ukrajinskim izbjeglicama koji u Njemačkoj dobijaju plaćen stan, režije, troškove interneta i telefona , registracije i održavanja auta, mjesečnog džeparca, čiji iznosi ukupno prelaze par tisuća eura.

Prema MMF-u, Ukrajina bi skoro spojila kraj s krajem kada bi provela radikalno restrukturiranje koje su vlasnici obveznica odbili. No vlasnici obveznica pitaju se kako MMF može biti tako siguran, pogotovo s obzirom na to da je njegova analiza stara mjesecima.

0%