play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Huawei započinje testiranje svog operativnog sustava bez androida

Huawei je službeno predstavio svoju dolazeću verziju operativnog sustava HarmonyOS NEXT na konferenciji u Kini i započeo testiranje u stvarnom okruženju. Najavljeno je kako će Mate70 serija doći s novim softverom.

Američke sankkcije bile su pokrenute kako bi se Huawei u potpunosti eleminirao i spriječilo da postane proizvođač broj jedan u svijetu. No, pet godina kasnije Huawei se vraća jači nego ikada ranije. Amričke sanckije su naprotiv omogućile Huaweiju razvoj vlastiith komponenti i čipova.

Huawei je razvio vlastiti HarmonyOs koji se ne naslanja na google usluge. Dolazeća verzija operativnog sustava, HarmonyOS NEXT, još će se više udaljiti od Google-a, uključujući Android. Huawei je službeno predstavio OS na konferenciji u Kini.

Huawei je nedavno održao svoju godišnju konferenciju za programere, HDC 2024, u Kini, gdje je predstavio beta verziju HarmonyOS NEXT, javlja Gizmochina . Ovaj novi operativni sustav oprostit će se od Linux kernele i od Android Open Source Project (AOSP), čineći ga potpuno nezavisnim. Umjesto toga, biće sastavljen od Huawei-ovog Hongmeng kernela i podržava samo HarmonyOS izvorne aplikacije.

Huawei tvrdi da HarmonyOS NEXT dobiva 30% povećanja u ukupnim performansama strojeva uz 20% smanjenja potrošnje energije. Pored toga, podiže kompatibilnost između uređaja na višoj razini. Programerima će biti potrebno izraditi samo jednu verziju aplikacije, koja će raditi na svim uređajima koji pokreću HarmonyOS NEXT, bez obzira na veličinu zaslona. Isto je demonstrirano na konferenciji s nekim popularnim kineskim aplikacijama.

HarmonyOS NEXT integrira niz funkcija zasnovanih na AI

OS također dobiva novu funkciju kontinuiteta aplikacije, omogućujući korisnicima da besprijekorno prebacuju aplikacije između uređaja. Slično tome, podržano je i dijeljenje podataka između uređaja. Kao primjer, možete kopirati i nalijepiti sliku s jednog uređaja na drugi.

HarmonyOS NEXT integrriraniz funkcija zasnovanih na umjetnoj inteligenciji direktno u sustavu, pod okriljem Harmony Intelligence. Tu je AIGC (sadržaj generiran umjetnom inteligencijom) generiranje slika, koje vam omogućuje kreiranje slika iz ručno crtanih linija, kao i da bojite ili povećavate fotografije. Također omogućuje uklanjanje neželjenih objekata sa slike.

Nastavak aplikacije HarmonyOS NEXT

Zatim, tu je alat za popravku zvuka AI, za koji Huawei tvrdi da je prvi u industriji. Poboljšava komunikaciju za osobe s oštećenjem govora čineći glasove jasnijim i lakšim za razumijevanje, i čak može pretvoriti glas druge osobe u tekst. Ovu funkciju pokreće Celia, Huaweijev globalni virtuelni asistent zasnovan na AI.

Dalje, OS uvodi funkciju ‘Celia vidi svijet’, osmišljenu da pomaže korisnicima s oštećenjem vida čitajući ili opisujući sadržaj sa slika na njihovim telefonima ili sa objekata oko njih. Operativni sustav također omogućuje aplikacijama trećih strana da koriste funkcije AI na uređaju kao što su prevod slike ili teksta, detekcija lica, pametno popunjavanje obrazaca i još mnogo toga.

Na kraju je Huaweijev pametni asistent nadograđen na “Celia Intelligent Agent”, sada pokrenut najnovijom LLM tvrtkom, “Pangu Large Model 5.0”. Korisnici ga mogu aktivirati bez dozivanja njegovog imena, i mogu izvršavati razne funkcije zasnovane na AI.

0%