play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Drukčiji

Po četvrti put Beč proglašen najboljim za život

Beč i ove godine zadržava titulu najboljeg grada za život na svijetu. Ovo je četvrti put u posljednjih šest godina te treći put zaredom da se glavni grad Austrije nalazi na prvom mjestu, prema podacima Economist Intelligence Unita (EIU).

Godišnje izvješće, čiji je cilj pokazati koliko je neki grad ugodan ili pogodan za život, ispitalo je 173 grada na svjetskoj razini na temelju 30 pokazatelja organiziranih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura. I dok Beč predvodi u četiri ove kategorije, zabilježio se manji pad u kategoriji kultura i okoliš zbog nedostatka velikih sportskih događaja, navodi EIU.

Kako navodi izvješće, indeks udobnosti za život prema EIU blago je porastao u protekloj godini unatoč padovima u stabilnosti i infrastrukturi u nekim gradovima naprednih ekonomija. Sve to su nadoknadila poboljšanja u zdravstvu i obrazovanju u gradovima u razvoju. 

Osim Beča, na vrhu liste najboljih gradova za život našli su se Kopenhagen na drugom mjestu te Zurich na trećem. Zapadna Europa regija je s najboljim rezultatima kada je u pitanju pogodnost za život na globalnoj razini, s ukupnom ocjenom 92 od 100. Međutim, pala je od prošle godine zbog povećanja prosvjeda i kriminala, što je utjecalo na kategoriju stabilnosti, navodi se u izvješću.

Sjeverna Amerika bila je druga najbolja regija, s prosječnom ocjenom 90.5 od 100, i zauzela je najviše mjesto za obrazovanje. Stambena kriza u Kanadi koja je u tijeku smanjila je ocjene infrastrukture u toj državi, izvještava EIU.

10 najpogodnijih gradova za život, prema EIU

 1. Beč, Austrija
 2. Kopenhagen, Danska
 3. Zurich, Švicarska
 4. Melbourne, Australija
 5. Calgary, Kanada
 6. Ženeva, Švicarska
 7. Sydney, Australija
 8. Vancouver, Kanada
 9. Osaka, Japan
 10. Auckland, Novi Zeland

U donjih 10 dominiraju gradovi u subsaharskoj Africi te regijama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Damask u Siriji i Tripoli u Libiji rangirani su kao dva grada s najnižom prihvatljivošću za život nakon građanskih nemira koji su uništili njihova gospodarstva, navodi se u izvješću. Kijev u Ukrajini rangiran je kao deveti grad u svijetu koji je najmanje pogodan za život.

Tel Aviv, glavni grad Izraela, najviše je pao ove godine. Pao je za čak 20 mjesta zbog rata s Hamasom.

0%