play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Urađena prva transplatacija bubrega na budnom pacijentu

Kirurzi bolnice Northwestern Medicine u Illinoisu proveli su prvu transplantaciju bubrega u SAD-u dok je pacijent u budnom stanju. 28-godišnji John Nicholas iz Chicaga, mogao je tijekom operacije gledati kako mu kirurzi uklanjaju stari i stavljaju novi bubreg.

Liječnici su umjesto opće anestezije, koja je standardna za takvu operaciju, pacijentu dali spinalnu anesteziju, sličnu onoj koja se koristi kod carskog reza. Transplantacija je trajala manje od 2 sata, piše New Scientist. 

Nicholas je za vrijeme operacije, koja se održala 24. svibnja, bio budan i potpuno svjestan toga što se oko njega događa, a da pritom nije osjećao nikakvu bol. Za vrijeme zahvata je razgovarao s kirurzima o detaljima operacije.  

Otpušten je iz bolnice sljedećeg dana. Inače pacijenti nakon presađivanja bubrega u bolnici ostaju dva do tri dana. Ovakva opcija je pogotovo pogodna u složenijim slučajevima kada pacijent, zbog medicinskih razloga, ne može primiti opću anesteziju. Prednost spinalne anestezije je i kraći postupak te brži oporavak.  

“Ovo je bilo prilično cool iskustvo. Znao sam što se događa i bio svega svjestan. U jednom trenutku tijekom operacije sam pitao kada će proraditi spinalna anestezija. A oni su već krenuli s operacijom. Dali su mi blagi sedativ, čisto da se smirim, ali sam bio cijelo vrijeme svjestan toga što rade. Pogotovo kad su me oslovili i pričali o fazama zahvata”, ispričao je Nicholas. 

0%