play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Okončan summit EU- poznati lideri koji će voditi Europsku uniju

Čelnici država članica završili su svoj sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u europskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus.

Za predsjednicu Europske komisije predložili su dosadašnju predsjednicu Ursulu von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća na mandat od dvije pol godine bivšeg portugalskog premijera Antonia Costu, a Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, to jest mora dobiti najmanje 361 od 720 glasova zastupnika. O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Europski parlament glasat će se u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije. Izbor predsjednika Europskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Za cijeli paket glasalo je 25 čelnika, dok je talijanska premijerka Giorgia Meloni glasala protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o von der Leyen. Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako smatra da će Ursula von der Leyen dobiti potrebnu većinu u Europskom parlamentu, koji bi o tome mogao glasati već na svoj prvoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja. Nakon što predsjednica bude potvrđena, počinje proces sastavljanja Komisije, izbora povjerenika, koji moraju proći saslušanja u Europskom parlamentu. Na kraju Parlament glasa o cijeloj Komisiji.

0%