play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Predstavnički dom FBiH glasao da Novi Travnik postane grad

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je sinoć usvojio Prijedlog zakona o Gradu Novi Travnik usprkos brojnim kritikama što im se daje ova “titula”, a Travnik, koji je veći, je nema.

Rasprava o ovome je bila prilično burna na jučerašnjoj sjednici, no većina zastupnika je najavila da će podržati proglašavanje gradom, najviše zbog toga što su glasali i za manja mjesta ranije.

Opozicijski zastupnici su ovo kritizirali kao potez HDZ-a, tvrdeći da ista stranka blokira proglašavanje Travnika gradom. Predlagači i zastupnici, koji podržavaju prijedlog Vlade FBiH da se Novi Travnik proglasi gradom, kazali su kako to nije istina, a krivicu za to što Travnik nije dobio ovu titulu su prebacili na SDA-ovog načelnika u toj općini, tvrdeći da ne želi kvariti odnose sa HDZ-om u tom kantonu.

Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik je usvojen sa 59 glasova za, 11 suzdržanih i sedam protiv, što je nešto šira podrška zakonu od one koju inače ima većina u Parlamentu FBiH.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, te su prihvatili i u javnu raspravu uputili Nacrt zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku, kao i Nacrt zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH.

Također, prihvaćeni su i upućeni u javnu raspravu Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Nacrt zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH.

Zastupnici su prihvatili Nacrt programa rada Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2024. kao osnovu za izradu prijedloga, kao i Nacrt kodeksa ponašanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

K znanju je primljen Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023., te Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31. prosinac 2022.

0%