play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sportske igre mladih BiH: Održana prva smjena Velikog finala za najmlađe SIM-ovce

Iako će Plazma Sportske igre mladih kroz svoju turneju radosti putovati kroz Bosnu i Hercegovinu sve do sredine srpnja, protekli tjedan po prvi put je upriličena državna završnica za najmlađe SIM-ovce koji su se natjecali u igri između dvije vatre i atletici. Osim toga, odlučeni su i SIM državni pobjednici u šahu i stolnom tenisu.

Više od 750 SIM-ovaca iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine uživalo je u trodnevnom druženju, natjecanjima i obilasku Sarajeva. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo pokrovitelji su obje smjene Velikog finala, koje se svake godine održava u glavnom gradu naše države.

U svojoj 14. sezoni Plazma Sportske igre mladih, osim što su povećale broj gradova i općina u kojima održavaju svoje natjecateljske aktivnosti, po prvi put su organizirale i državnu završnicu za natjecanja u igri između dvije vatre i atletici – dvije sportske discipline koje se održavaju u okviru m:tel Dana sporta. Kroz ove dvije sportske discipline, koje su već treću godinu dio natjecateljskih aktivnosti i za koje ne trebaju nikakvi posebni rekviziti niti velika sportska umijeća, Igre potiču djecu na bavljenje sportom od najranije dobi. Pravo sudjelovanja i ove godine imali su dječaci i djevojčice od 1. do 5. razreda osnovnih škola, a na državnu završnicu stigli su u pratnji svojih učitelja/ica i roditelja.

Natjecanja u Moja Kravica Cup-u u igri između dvije vatre bila su najuzbudljivija, a održana su u dvije kategorije – 2015. godište i mlađi, te 2013. godište i mlađi. Igralo se gotovo cijelog dana, a u konačnici su prvo mjesto i priliku da našu državu predstavljaju na Međunarodnoj završnici u Splitu osvojile ekipe „Lavići“ iz Novog Travnika i „Punta Arenas“ iz Čapljine.

U kategoriji 2015. godište i mlađi, osim medalja za prvo mjesto koje su otišle u Novi Travnik, medaljama za drugo mjesto okitili su se dječaci i djevojčice iz ekipe „Prijatelji“ iz Tomislavgrada, dok je treće mjesto osvojila vrlo simpatična ekipa „Baby Lasagne“ iz Posušja. U starijoj kategoriji bilo je još napetije, a na postolje za medalje su se, osim ekipe iz Čapljine, popele i ekipe „Vatrene lopte“ iz Novog Travnika, osvojivši drugo, i „Vatreni prvaci“ iz Sarajeva, osvojivši treće mjesto.

Kada je riječ o natjecanju u atletici, u kategoriji djevojčica za 2015. godište i mlađi, medalju za prvo mjesto osvojila je Nikolina Šobo iz Zvornika, koja je bila brža od Simone Bešlić iz Posušja i Emine Đaltur iz Sarajeva. U istoj starosnoj kategoriji, najbrži u konkurenciji dječaka bio je Afan Pezo iz Sarajeva (Ilidža), koji je iza sebe ostavio Arnela Zečevića također iz Sarajeva i Kenana Jašarevića iz Tuzle. U starijoj natjecateljskoj kategoriji najbrži su bili Semina Mujanović iz Kalesije i Minel Imamović iz Novog Travnika.

Pokrovitelj regionalnih natjecanja Plazma Sportskih igara mladih i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta, a u suradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair play.

Na prvoj smjeni državne završnice Igre su ugostile i SIM-ovce koji su se u proteklom periodu u svojim gradovima natjecali u šahu i stolnom tenisu. Svjetska šahovska federacija (FIDE) je i ove godine pokrovitelj šahovskih turnira u svim SIM državama, a i ova natjecanja održana su u dvije starosne kategorije.

U konkurenciji dječaka Nikola Sibinčić iz Banje Luke osvojio je prvo mjesto u starijoj, dok je Ivan Ćorić iz Mostara osvojio prvo mjesto u mlađoj kategoriji. Medalje za prvo mjesto u konkurenciji djevojčica također su otišle u Banja Luku i Mostar, a osvajačice šahovskog turnira su Anastasija Đurić u starijoj i Lucija Galić u mlađoj takmičarskoj konkurenciji.

Lutrija BiH Cup u stonom tenisu u konkurenciji djevojčica osvojile su Irina Petković iz Banja Luke i Nađa Đulović iz Tuzle, a u konkurenciji dječaka Nikša Vesović iz Banja Luke i Luka Sučić iz Zenice. Iako je Banja Luka prednjačila u broju osvojenih zlatnih medalja u pojedinačnim sportovima, medalje su još otišle i u Tuzlu, Foču, Zenicu i Sarajevo.

Natjecanja Igara u ekipnim sportovima se nastavljaju i dalje, a druga smjena Velikog finala zakazana je za sredinu srpnja.

N1.ba

0%