play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Od 1. srpnja s TAG uređajem Autocesta FBiH omogučen prolaz hrvatskim autoputevima

Svi korisnici ACC TAG uređaja moći će od 1. srpnja ove godine koristiti svoj TAG uređaj i za prolaze kroz mrežu Hrvatskih autocesta uz prethodnu registraciju uređaja na nekoj od naplatnih postaja. Također, i za vozače iz Hrvatske vrijedi isto u Federaciji BiH, ali će morati imati uplaćena sredstva na ACC TAG uređaju.

Vršitelj dužnosti izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP Autoceste Federacije BiH Mirko Rogić izjavio je kako je ovaj proces pokrenut 23. srpnja prošle godine, da je bilo puno posla i da je trebalo puno strpljenja jer, kako navodi, sama priča je jako komplicirana.

Pored toga, Hrvatske autoceste nalaze se u jednom jako izazovnom razdoblju jer uvode novi naplatni sustav cestarine koji je kompliciran, ali su nam i pored toga izašli u susret, kazao je Rogić.

Navodi kako ovdje priča ne završava, nego da već u utorak nastavljaju raditi i na unaprjeđenju ovog sustava.

“Želimo našim korisnicima osigurati što brže, lakše i sigurnije putovanje”, kaže Rogić.

Istaknuo je i da su pokrenuli priču s Putevima Republike Srbije, potpisali Memorandum o zajedničkoj suradnji te razmijenili određene dokumente.

Pojasnio je kako je naš sustav naplate najmlađi i najbolji u regiji, tako da podržava sve ove izmjene sustava u Hrvatskoj.

“Radimo na tome da se što više približimo tom novom hrvatskom sustavu. Mi nismo u mogućnosti naplaćivati cestarinu na području Hrvatskih autocesta i obratno, tako da ćete kada dođete na naplatno mjesto prvi put formatirati uređaj i stvorit će se na tom TAG uređaju dva računa te će svatko plaćati svom operateru. Zakoni su kruti tako da je ovo prvi korak i trenutno jedini mogući”, pojasnio je Rogić.

Naveo je i podatak kako 95 posto prihoda dolazi od naplate cestarina, a to iznosi 57 milijuna KM godišnje.

Šef službe za naplatu JP Autoceste Federacije BiH Dario Džolo kazao je kako će se registracija uređaja vršiti na svakom prodajnom uredu Hrvatskih autocesta, a lokacije su sljedeće: Lučko, Ured prodaje pretplate, Zagreb, Širolina 4, prizemlje, A3 N.P. Bregana, A3 N.P. Zagreb Istok, A3 N.P. Slavonski Brod – Zapad, A3 N.P. Lipovac, A5 N.P. Osijek, A4 N.P. Varaždin, A1 N.P. Ogulin, A1 N.P. Zadar Istok, A1 N.P. Dugopolje i A6 N.P. Rijeka.

Pojasnio je kako će korisnik u prodajnom uredu dostaviti osobnu iskaznicu – fizičke osobe, podatke o poduzeću (ID, PDV) – pravne osobe/obrtnici, potvrdu o registraciji automobila i ACC TAG uređaj.

Što se tiče plaćanja Džolo je naglasio kako će se ono vezati za bankovnu karticu uz ACC TAGG uređaj te da će prilikom svakog prolaska skidati sredstva s računa.

“To će važiti za naše korisnike na mreži Hrvatskih autocesta, a što se tiče Autocesta Federacije BiH ostat će pre paid sustav”, kazao je Džolo.

Istaknuo je kako uređaj nije kompatibilan na mreži autocesta Bina-Istra i autocesta Zagreb-Macelj u Republici Hrvatskoj.

Iz Autocesta FBiH naglasili su kako je aktivacija partnerskih TAG uređaja Hrvatskih autocesta moguća na svim naplatnim mjestima JP Autoceste FBiH, te da su za aktivaciju usluge u FBiH vlasnici TAG uređaja drugog upravitelja dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju na bilo koje naplatno mjesto: za fizičke osobe popunjenu i potpisanu pristupnicu, presliku potvrde o registraciji i TAG uređaj, a za pravne osobe potrebna je popunjena i ovjerena pristupnica, preslika potvrde o registraciji, preslika ID broja i TAG uređaj.

TAG uređaji drugog upravitelja će se programirati na iste registracijske oznake na koje su inicijalno programirani prilikom kupnje uređaja. Korištenjem TAG uređaja u sustavu JP Autocesta FBiH neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravitelja, istaknuli su iz Autocesta FBiH.

0%