play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Drukčiji

U petak počinju Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu 

43. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine glavni su pozorišni događaj u našoj zemlji i svojevrsno “finale prvenstva u pozorišnim predstavama“.

Grad Jajce u petak, 28. lipnja otvara svoja vrata za glumce i ljubitelje pozorišta. U osam dana, od 28.06. do 05. 07. 2024. godine na daskama Pozorišne dvorane Doma kulture, u natjecateljskom programu, bit će prikazano sedam predstava uz bogat prateći program koji se sastoji od izložbi, promocija knjiga, amaterskih i dječijih predstava, muzičko-scenskih komada, a završna manifestacija i dodjela nagrada bit će popraćena sadržajem u čast nagrađenih.

Posebno se ističe pokretanje radionice glume za djecu i mlade koje vode eminentni profesori glume.

Najznačajniji  pozorišni i kulturni događaj u Bosni i Hercegovini, Pozorišne igre BiH u petak 28. lipnja 2024. godine otvorit će svečana ceremonija u velikoj Pozorišnoj dvorani Doma kulture Jajce u 18 sati, a kojoj će prethoditi otvaranje Izožbe „UCO: POLA VIJEKA BEZ JURISLAVA KORENIĆA“, autorice Amine Abdičević u holu Doma kulture u 17:30 sati,  promotorica izložbe  će biti Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.  Natjecateljski dio iste večeri otvara predstava  „Tri prikazivanja Boga“ Aleša Kurta u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla u 19:00 sati.

  Ključ grada Jajca ove godine, tijekom festivalskih dana, brižno će čuvati dugogodišnji prijatelj  Igara u Jajcu, teatrolog Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Selektor ovogdišnjih Igara je dramaturg i vandredni profesor za oblast Dramaturgija na Univerzitetu u Sarajevu Zoran Mlinarević.  

  “Velika je čast i privilegija pozvati Jajčanke i Jajčane i sve ljubitelje i zaljubljenike u pozorišnu umjetnost na Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, najprestižniju i najdugovječniju smotru profesionalnih pozorišta u našoj zemlji. U Jajcu se okupljamo ne samo da pokažemo svoje talente i umjetnost, već i da proslavimo bogato kulturno naslijeđe i umjetničku izvrsnost koja definira teatarski krajolik Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji Festival dočekujemo spremni da se suočimo sa svim izazovima
  koje nosi organizacija ovakvog događaja,i odlučni da njegoova realizacija protekne u najboljem redu”, poručio je direktor Pozorišnik/Kazališnih igara BiH u Jajcu Fikret Čančar.

  0%