play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Održan Vučko Trail s dosad najvećim brojem učesnika

Osmo izdanje Vučko Traila, najpoznatije i najpopularnije trail utrke u BiH, održano je na planinama Bjelašnica i Visočica u periodu od 21. do 23. lipnja, a ove godine je zabilježeno ogromno interesovanje i rekordan broj učesnika.

Start i cilj nalazili su se na izletištu Javorov Do na Bjelašnici. Učestvovalo je ukupno 1.026 trkača iz 29 zemalja, što je za 30 posto više u odnosu na 2023. godinu, a utrku su uspješno i u vremenskom roku završila 892 učesnika. Čak 40 posto natjecatelja je stiglo iz inozemstva.

Crna staza bila je najduža sa svojih 105 kilometara i visinskom razlikom od 5800 metara, zbog čega je i najteža na stazi. Ona je natjecatelje vodila kroz najviše i najudaljenije dijelove Bjelašnice i Visočice, odnosno Bosne s jedne i Hercegovine s druge strane. U ženskoj konkurenciji slavila je Hrvatica Zrinka Deur s vremenom 21 sat i 29 minuta, dok je u muškoj konkurenciji slavio njezin sunarodnjak Matej Ivančić koji je stazu prešao za 15 sati i 5 minuta. Time je oborio stari rekord staze za 2 sata i 50 minuta.

Crvena staza dužine 60 kilometara i s visinskom razlikom od 3.700 metara, bila je također veoma zahtjevna, no trkači su doživjeli nevjerovatno iskustvo prelaskom preko zelenih poljana Bjelašnice, planinskih grebena Visočice i nazad kroz stoljetna sela olimpijske ljepotice. Ivana Vrvilo Baučić (Hrvatska) bila je najbrža na ovoj stazi s vremenom 10 sati i 25 minuta u ženskoj konkurenciji, dok je kod muškaraca pobjeda pripala Marijanu Butorcu (Hrvatska), koji je do cilja stigao za 9 sati i 23 minute.

Plava staza je bila namijenjena učesnicima željnim izazova, ali s manje iskustva i fizičke spreme. Ipak, bila je atraktivna s dužinom od 40 kilometara i 1.800 metara visinske razlike, tako da su trkači uživali u planinskom trčanju i prelijepom krajoliku. Na ovoj stazi su pobijedili Angelika Noga i Sanel Uzunović. Vrijeme sjajne Poljakinje iznosilo je 5 sati i 12 minuta, dok je bh. predstavnik na cilj stigao za 4 sata i 11 minuta.

Zelena staza u dužini od 13 kilometara bila je najkraća i omogućila je sudjelovanje velikog broja rekreativaca koje je privukao fenomenalan spoj sporta i uživanja u prirodi. Najbrža natjecateljica na ovoj stazi, koja može poslužiti kao odličan uvod u svijet traila, bila je Emina Alagić (BiH). Stazu je prešla za 1 sat i 17 minuta, nadmašivši stari rekord u ženskoj konkurenciji za tri minute. Rekord je pao i u muškoj konkurenciji gdje je Josip Toljan (Hrvatska) stazu prošao za 1 sat i 4 minute, dvije minute brže od dosadašnjeg rekorda.

0%