play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Preporuke poslodavcima za zaštitu radnika zbog visokih temperatura

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priopćilo je da u skladu s odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, izdaje preporuke poslodavcima radi sprečavanja štetnih posljedica po zdravlje radnika uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te nastavak poslova poslije 17 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran na način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporučeno je da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom počnu raditi od šest sati ujutro.

Također, poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korišćenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korišćenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena tako da početak radnog vremena bude usklađen s trenutnim vremenskim uvjetima. Osim toga, poslodavci bi trebalo da omoguće adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, tijelima vlasti te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce da se pridržavaju ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tijekom perioda visokih temperatura, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

bhrt.ba

0%