play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Vlada SBK i sindikati uprave potpisali Kolektivni ugovor 

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) i Sindikati državnih službenika i namještenika tijela uprave pregovarali su ponovo oko povećanja osnovice plaće, a potpisali su i dugo čekani Kolektivni ugovor.

Kantonalni premijer Tahir Lendo izložio je sindikatima ponudu Vlade za osnovicu koja iznosi 410 KM te koja je ugrađena u prošlotjedni rebalans proračuna, što je manje nego 425 KM koliko iznosi federalna osnovica.

“Sa žaljenjem konstatiram da nismo mogli dostići federalnu razinu osnovice. Po mojoj procjeni, naši sindikati su to razumjeli, jer prihodovna strana proračuna nije dozvoljavala rast veće osnovice”, rekao je Lendo.

Hajrudin Alibašić, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika tijela uprave SBK-a,  kazao je kako sindikati nisu zadovoljni ponuđenim.

“Sindikat u ovom momentu ne može reći da je zadovoljan. Zaključak je da ćemo imati jednog zajedničkog predstavnika na Saboru SBK, koji će izložiti naše mišljenje zastupnicima, uz nazočnost svih predsjednika kantonalnih sindikata. Vršili smo komparaciju s visinama plaća na nižim razinama vlasti, kao i na federalnoj razini. Svugdje su dosta veće plaće. Zasad nećemo poduzimati sindikalne akcije dok ne vidimo kako će proći sjednica Sabora”, rekao je Alibašić.

Ono s čim mogu biti zadovoljni, kazao je, jeste potpisivanje kolektivnog ugovora.

“U jednom dijeli smo zadovoljni, nekim stvarima ipak ne u cijelosti jer nismo u cijelosti pristupili Kolektivnom ugovoru, kao što je to napravila Vlada FBiH, Samostalni sindikat državnih službenika i pojedini kantoni, ali mislim da je ovo dobra osnova u cilju ostvarivanja prava iz radnog odnosa”, kazao je Alibašić.

Premijer Lendo je na kraju najavio i kako će Vlada u dokumentu okvirnog proračuna planirati osnovicu u visini od 425 KM.

Podsjetimo, rebalans još mora proći saborsku proceduru, a sjednica Sabora zakazana je za 28. lipnja.

fena.ba

0%