play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Prije 23 godine napustio nas je veliki Davorin Popović

Na današnji dan prije 23 godine u Sarajevu je preminuo Davorin Popović.
 
Rođen je 23. rujna 1946. godine u Sarajevu. U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentiranijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapetan KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica.

Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. Sa Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj povijesti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije.

I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma. 1975. godine objavljuje album Svaka je ljubav ista (osim one prave), 1984. godine S tobom dijelim sve, dok album istog naziva ali sa drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa sa Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjano izvodi pjesmu Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom 21. vijek te zauzeo 19. mjesto.

Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvarateljima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. lipnja 2001. u Sarajevu. Sahranjen je 20. lipnja 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

0%