play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Suveniri s porukom

U knjižari GS Travnik, vlasnice Snježane Koepruner, te Ex Ponto Bar & Restaurant nedavno su se pojavili autentični suveniri, mini replike dva monumentalna umjetnička djela.

Skulptura Vezirov slon u prirodnoj veličini, akademskog kipara Dejana Pranjkovića, krasi travnički urbani prostor, dok se kompozicija od dvanaest kamenih megalitskih zmajeva, čuvara širom otvorenih očiju, izvedenih prema zamisli arhitekte Bogdana
Bogdanovića, ugnijezdila u prirodni okoliš na graničnom dodiru travničke i novotravničke općine.

Ovaj spomenički kompleks spada u grandiozni opus od 21 spomenika memorijalne arhitekture koju je veliki arhitekta, mislilac i humanista Bogdan Bogdanović realizirao na prostoru bivše Jugoslavije. Memorijalni kompleks na Smrikama čuva sjećanje na žrtve stradale od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Davno je prepoznat i kao dio kulturne baštine svijeta.

Spomenik je podignut 1975. godine, a 2012. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U minulom ratu, devedesetih godina prošlog stoljeća, dio spomenika je nasilno oštećen. Cjeli kompleks je bio zapušten dugi niz godina, sve dok vlasnica kompanije GS TMT Snježana Koepruner nije pokrenula aktivnosti na njegovom uređenju i restauraciji. Zahvaljujući tome spomenički kompleks je danas obnovljen, a provode se i aktivnosti na njegovoj boljoj vidljivosti. Na tom tragu izrađen je i suvenir u vidu kamene replike jednog od dvanaest kamenih megalita sa Smrika.

Drugi suvenir je replika skulpture Vezirov slon postavljene 2022. godine u parku uz Rodnu kuću Ive Andrića, neposredno nakon uređenja kompleksa “Ex Ponto” u njenom parteru. Financijska podrška GS Tvonice mašina Travnik na čelu sa gospođom
Koepruner i u ovom slučaju je bila presudna da se zamisao umjetnika Dejana Pranjkovića materijalizira i postavi u vidu skulpture u javni prostor. Tako je “najtravničkija” od svih Andrićevih djela, kako je svojevremeno za “Priču o vezirovom slonu” istaknuo poznati književnik Ivan Lovrenović, dobila svoj biljeg u gradu Andrićevog rođenja. 

Ali za razliku od tromog i bezvoljnog slona iz pripovijetke “Priča o vezirovom slonu” Pranjković je svojom kreacijom oživio duh krotke ovčice Aske iz Andrićeve priče “Aska i vuk”.

Tako je poruka o vječnom sukobu dobra i zla i o životnoj borbi koja traje bez prekida, pronašla svoj vrhunski umjetnički izraz na travničkim i novotravničkim prostorima.

Ovih dana se ta poruka prezentira javosti i preko suvenira čiju je izradu pokrenula Snježana Koepruner, velika travnička mecena.

0%