play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Što i u kojim količinama možete iz Bosne i Hercegovine unijeti u EU?

Sezona je godišnjih odmora, a iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) apelira na građane da spremni krenu na put. Šta i u kojim količinama možete iz Bosne i Hercegovine unijeti ako krenete na put u Hrvatsku ili ostale zemlje EU-a?

Kako je za Faktor kazala Darjana Maglov iz UIO, svaki građanin BiH sa sobom nosi osobni prtljag koji je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumijeva roba (u razumnoj količini) za osobnu upotrebu koja je putniku neophodna  za vrijeme njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine, kolica za bebe, trotinet…).

“Roba koja se nalazi u osobnom prtljagu putnika, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji već njihovim osobnim potrebama i potrebama njihovih obitelji, oslobađa se od plaćanja uvoznih dažbina, ukoliko njena ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 300 eura u drumskom, a u zračnom i pomorskom prometu 430 eura”, navela je.

Putnici mlađi od 15 godina oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na prtljag čija ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 150 eura. Osobni prtljag računa se po putniku, ne dijeli se na putnike. Ako kod sebe imate vrijednost osobnog prtljaga od dozvoljenog iznosa, vi snosite odgovornost, ne možete podijeliti iznos prekoračenja na drugu osobu u automobilu.

“Roba mora imati nekomercijalni karakter što znači da količina upućuje na to da je namijenjena za privatnu, osobnu ili obiteljsku upotrebu. Dakle, to je roba koja nije namijenjena za prodaju, nego je to sva ona roba koju mi imamo uz sebe i koja nam je potrebna kad odlazimo na putovanje”, pojasnila je Maglov.

U susjednu Hrvatsku (ili u ostale zemlje EU-a, ista su pravila) ne može se unijeti više od dvije kutije cigareta.

“U suprotnom, one koji se o to ogluše čeka “debela” kazna. Moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom i željezničkom prometu. Što se tiče zračnog, ako iz BiH putujete u HR avionom, onda možete ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Rakija, vino i pivo moraju biti ispravni, tj. da imaju deklaraciju (ne može domaći proizvod, kućna radinost )”, dodala je Maglov.

Drumski promet: Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto volumena jedna litra, a s udjelom alkohola 22 posto i manje – dvije litre ili vina četiri litre ili piva 16 litara

Zračni promet: Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto jedna litra, a s udjelom alkohola od 22 posto ili manjim do dvije litre ili vina četiri litre ili pivo 16 litara.

Iz UIO napominju da Europska unija zaista ima stroge zdravstvene propise, a sve u svrhu sprečavanja širenja bolesti koje mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Dodaje da za unos hrane porijeklom iz EU-a nema ograničenja, dok za hranu i prehrambene proizvode iz trećih zemalja “morate poštovati količinska ograničenja”.

“Dakle, ako iz BiH putujete u Hrvatsku ili neku drugu zemlju članicu EU-a, ne možete unijeti meso i mliječne proizvode. Dopušteno je, mlijeko u prahu za dojenčad, kao i hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga najviše do 2kg, hrana za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga do 2kg. Svježa, očišćena, suha, kuhana riba, školjke i puževi možete prenijeti do 20kg. Jaja i med do 2kg”, zaključila je Maglov.

0%