play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Reis Kavazović poslao bajramsku čestitku uz poziv da čuvamo jedni druge

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović jutros je pozvao na čuvanje Bosne i Hercegovine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

– U ovo jutro radujemo se Kurban-bajramu. U našoj tradiciji je to veliki i odabrani dan. U njemu odjekuju tekbiri i skrušene dove iz naših srca. Ovog jutra se one stapaju s dovama vjernika u dolini Mine, na hadžu. Naša osjećanja i misli vraćaju nas Ibrahimu, a.s., i njegovom sinu Ismailu. Veličanstveno kazivanje o njihovoj pokornosti Uzvišenom, o povjerenju sina u oca, poštovanju očevih odluka, o iskušenju koje je za nas male ljude najveće u životu, a koje je Ibrahim stameno i čvrsto podnio putokaz su i inspiracija mnogim generacijama i zorni pokazatelj kolika je ustvari naša potreba za Bogom i Njegovim milosrđem – kazao je reisul-ulema.

Iskreno ispovijedanje i prakticiranje vjere i spremnost i na najveću žrtvu koju čovjek može dati, otvara vrata milosti, i onda kada se čini da su sve lađe potonule, naglasio je on.- Zato, učinimo svoje milosrđe vidljivim i inspirativnim: i mladima, i starima; i muškarcima, i ženama, u sredinama u kojima živimo i radimo – izjavio je reisul-ulema.

On je pozvao da „otkrijemo ponovo vrijednosti zajedničkog života. Biti za ljude i uz ljude naša je prva obaveza.“

– Ne smijemo pristajati na politike tribalizma i nacionalizma, koje nam se nude ovih dana. Srednjovjekovne politike i politike XIX stoljeća moramo ostaviti iza sebe. One nikome, a pogotovo nama u Bosni, nisu donijele ništa dobro, osim masovnih grobnica u kojima je skončalo na desetine hiljada ubijenih majki i očeva, braće i sestara. Apeliram na ljude koji nose vjeru u svom srcu da se odupremo pokušaju oživljavanja politike tribalizma i da ostanemo u službi ljudi, bez obzira na rasu i porijeklo, narodnu ili vjersku pripadnost. Ne slušajmo vođe koji pozivaju na saborovanje, jer nas je ta politika sve u crno zavila. Bosna i Hercegovina je naša domovina, lijepa i nikome nije tijesna. Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge – poručio je reisul-ulema.

0%