play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

SBK: Usvojen rebalans proračuna za 2024. godinu

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 416,6 milijuna KM.

Zahvaljujući planiranom kreditnom zaduženju, povećanim prihodima i suficitu iz prethodnih godina, proračun je veći za oko 60 milijuna KM u odnosu na prvobitno usvojeni, kazala je ministrica financija KSB-a Mirjana Plavčić.

“Po ovom rebalansu proračun je veći za oko 60 milijuna KM. Najznačajnija stavka na prihodovnoj strani su primici od kreditnog zaduženja, koje je planirano u visini od 40 milijuna KM. Došlo je do rasta općih prihoda, poreznih i neporeznih u iznosu od oko osam i pol milijuna KM, a oko sedam milijuna KM smo povukli ostvarenog akumuliranog suficita iz ranijih godina i naravno oko sedam milijuna su rasli i ostali prihodi u proračunu, a prije svega to su vlastiti, prihodi od donacija, tekućih transfera, uglavnom namjenski prihodi”, rekla je Plavčić.

Premijer KSB-a Tahir Lendo dodao je da su motivi, osim rasta standarda zaposlenih, bili i kreditno zaduženje, povećanje materijalnih troškova i usklađivanje esencijalne liste lijekova s federalnom listom.

“Naš kanton ima najmanje kreditno zaduženje i iz tih razloga stekli smo uvjete da možemo ići u jedan dobar razvojni projekt za projekte od interesa za županiju. Ići ćemo, dakle, u kreditno zaduženje, ovo je prva faza kad moramo unijeti ta sredstva u proračun. Treći razlog je rast materijalnih troškova zbog rasta cijena energenata, za to je izdvojeno nešto više od milijuna KM, a zadnji i vrlo važan razlog je da se esencijalna lista lijekova KSB-a prvi put izjednačava s federalnom listom lijekova”, kazao je Lendo.

Kad su u pitanju rashodi, osim predviđenog rasta osnovice za zaposlene koji plaću primaju iz županijskog proračuna i rashoda koji će nastati utroškom kreditnih sredstava, rasle su i druge stavke.

“Pokazala se potreba za usklađivanje drugih materijalnih troškova i usluga, tu je došlo do povećanja oko 1,2 milijuna, porasli su i tekući transferi od oko 1,5 milijuna, a što je najvažnije, porasli su i kapitalni izdaci. Najznačajnija odluka tu je odluka Vlade iz ranijeg razdoblja da Ministarstvo zdravstva i socijalne politike nabavi tri nova uređaja za magnetnu rezonancu za naše bolnice, za što je predviđeno oko pet milijuna KM”, rekla je Plavčić.

0%