play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

“San o jednom bazenu”: Izložba fotografija Nikole Franjića kao ogledalo prošlosti i sadašnjosti

U petak je na Gradskom bazenu otvorena izložba fotografija “San o jednom bazenu” autora Nikole Franjića.

Izložba fotografija “San o jednom bazenu” autora Nikole Franjića iz Novog Travnika predstavlja jedinstvenu vizualnu kroniku koja spaja socijalnu i povijesnu dimenziju kroz objektiv talentiranog fotografa. Franjić nam donosi priču o oronulom i disfunkcionalnom bazenu, nekada simbolu zajedništva i radosti, melankoličnom podsjetniku na prošla vremena. Svojim se radovima osvrće na društvene promjene i tranziciju kroz koju je prošla njegova zajednica. Bazen, kao centralni motiv izložbe, nije samo fizički objekt, već i metafora za izgubljene snove.

Fotografije prikazuju bazen u stanju propadanja, što reflektira šire društvene procese, od raspada industrije do promjene socijalnih struktura. Ovaj nekad vitalni prostor, gdje su se susretale generacije, godinama je stajao kao nijemi svjedok promjena i propadanja. Svaka fotografija zrači posebnom vrstom tišine i praznine. Oslikavajući detalje poput pukotina i isprazne vode, uspijeva prenijeti osjećaj prolaznosti i neizbježnog propadanja.

Svaki zabilježeni trenutak nosi sa sobom težinu povijesti i tihu priču o ljudima koji su nekoć uživali u tom prostoru. Kroz svoje fotografije, Franjić nam prenosi vlastite emocije i doživljaje. Osjećaj nostalgije prožima cijelu izložbu, dok suptilne nijanse tuge i čežnje prodiru iz svakog kadra.

Autor koristi svoj osobni doživljaj kao filter kroz koji promatra propadanje bazena, omogućujući posjetiteljima da osjete njegovu emotivnu povezanost s mjestom. Kroz objektiv, Franjić nas vodi na putovanje kroz svoje uspomene i refleksije, stvarajući intiman dijalog između gledatelja i subjekta.

“San o jednom bazenu” Nikole Franjića nije samo fotografska izložba; to je meditacija o prolaznosti, nostalgiji i društvenim promjenama. Kroz socijalnu i povijesnu prizmu, Franjić nas podsjeća na značaj kolektivnog sjećanja i na krhkost prostora koji oblikuju naš identitet. Njegov rad potiče gledatelje da preispitaju vlastite uspomene i odnos prema mjestima koja su oblikovala njihove živote. Izložba ostavlja dubok dojam, pozivajući nas na razmišljanje o prošlosti i o tome kako ona oblikuje našu sadašnjost i budućnost.

0%