play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Ukrajina dobiva novih 50 milijardi dolara

Vođe zemalja članica skupine G7, koja okuplja najveće svjetske ekonomije, pristali su danas na dogovor o pružanju 50 milijardi dolara vrijednih zajmova Ukrajini korištenjem kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva započela invaziju na svog susjeda 2022.

Politički dogovor bio je u središtu prvog dana godišnjeg summita skupine na jugu Italije, na kojem je drugu godinu zaredom prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Mnogi vođe država članica suočavaju se s poteškoćama u vlastitim zemljama, no žele mijenjati stvari na svjetskoj pozornici i odgovoriti na gospodarske ambicije Kine.

“Ima puno posla, no sigurna sam da ćemo u ova dva dana moći imati razgovore koji će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata”, rekla je svojim gostima talijanska premijerka Giorgia Meloni na početku njihovih razgovora u luksuznom odmaralištu u južnoj pokrajini Apuliji.

Plan skupine G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći kamate od 300 milijardi dolara vrijedne zaplijenjene ruske imovine.

Tehničke pojedinosti bit će finalizirane u narednim tjednima, rekao je diplomatski izvor iz skupine za Reuters. Izvor, koji je htio ostati anoniman, kazao je da će dodatna sredstva pristići do kraja ove godine.

Viši američki dužnosnik rekao je da su Sjedinjene Američke Države pristale same osigurati do 50 milijardi dolara, no da bi se taj iznos značajno mogao smanjiti jer su i druge zemlje najavile svoje sudjelovanje. Svrha takvog dogovora je da može biti na snazi više godina, neovisno o tome tko je na vlasti u svakoj od zemalja članica skupine G7.

Vođe su također izrazili svoju zabrinutost zbog situacije na izraelsko-libanonskoj granici te pozdravili američke napore da se u Pojasu Gaze osigura primirje, prema nacrtu izjave koja će biti objavljena nakon summita.

Također, pozvali su Izrael da se suzdrži od sveobuhvatne ofenzive na grad Rafah na jugu Gaze “u skladu s njihovim obvezama prema međunarodnom pravu”.

Zapadne zemlje također su jednoglasne kad je riječ o njihovoj zabrinutosti zbog prekomjernog kineskog industrijskog kapaciteta, za koji tvrde da remeti globalna tržišta, a suglasne su i po pitanju pomaganja afričkim državama da razviju vlastita gospodarstva, rekli su diplomati.

0%