play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Tijekom Europskog prvenstva popit će se potoci piva, a najskuplje će ga plaćati Islanđani

Europsko prvenstvo (EURO) počinje u petak utakmicom Njemačke i Škotske u Münchenu i trajat će mjesec dana. Tradicionalno, navijači svoje favorite na travnjaku prate uz pivu. U koliki trošak će ih taj napitak od slada i hmelja baciti ovisi o tome odakle će nogometno natjecanje pratiti.

Raspon cijena domaćeg točenog piva od pola litre u restoranima ili pubovima po glavnim gradovima Europe je velik. Prema podacima Numbea, internetske stranice gdje korisnici sami unose podatke od kojih se radi statistika troškova života, cijena pola litre točenog se kreće od dva eura u Sofiji do osam eura u Kopenhagenu.

Najskuplje pivo, čak deset eura, plaćat će oni koji se zateknu u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda. Neće puno bolje proći ni oni koji se zateknu u Oslu, gdje je cijena tek nešto niža, 9,6 eura. Slijede Kopenhagen i Helsinki s prosječnom cijenom od 8 eura po pivu. U Londonu za jedno točeno treba izdvojiti 7,7 eura, u Parizu 7, a u Bernu i Stockholmu 6,7 eura, piše EuroNews. Nordijske zemlje uvjerljivo vode po visokim cijenama.

S druge strane, na suprotnom dijelu skale su gradovi poput Kijeva, Minska i Kišinjeva. U Kijevu se pije najpovoljnije, točeno pivo je 1,1 euro. U Minsku je 1,2 eura, a u Kišinjevu 1,3 eura. Navijači u Madridu za svoju će kriglu piva izdvojiti nešto više, 3,5 eura.

Prema paritetu kupovne moći, mjere se i indeksi cijena u odnosu na europski prosjek, ako je taj indeks veći od 100 cijene su skuplje od prosjeka.

Prema podacima Eurostata za 2022. godinu, alkohol je najskuplji na Islandu. Indeks cijena alkohola je tamo 297. U Mađarskoj je, pak, taj indeks 82, pa je sukladno tome tamo najjeftiniji alkohol od svih 37 europskih zemalja. U zemljama Europske unije, alkohol je najskuplji u Finskoj (indeks 213) i u Irskoj (210).

U Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj alkoholna pića imaju nešto niži cjenovni indeks od prosjeka EU. U te četiri velike europske gospodarske sile najpovoljnija je piva u Njemačkoj gdje je indeks 86,7 posto.

Za razliku od njih, indeks cijena alkoholnih pića u Bosni i Hercegovini ispod je europskog prosjeka, na 92,4.

0%